Isusovačka služba za izbjeglice izdala ‘knjigu-dragulj’ o prihvatu migranata

Knjiga “Treba dignuti glas – Prihvat migranata, poziv na hrabrost” generalnog vikara Pariza mons. Benoista de Sinetya, objavljena je u nakladi Isusovačke službe za izbjeglice Hrvatske, a papa Franjo nazvao ju je “pravim draguljem”.

Knjižicu manjeg formata, izvorno tiskanu u nakladi Flamariona u Parizu 2018., na hrvatski je prevela Vesna Zovkić.

Varaždinski biskup Bože Radoš u predgovoru kaže da je hrabrost pročitati tu knjigu i preporuča svima iskustvo mons. Sinetya. On poziva čitatelja da glas savjesti, kad progovori u njemu čitajući ju, „hrabro pusti u eter“.

Hrabrost je izložiti se mišljenju koje nije u trendu i koje može „kontaminirati“ naš trijezni stav o migrantima, odnosno priznati da to često i nije naš osobni stav, nego tek nešto presnimljeno s matrice javnog mnijenja, objašnjava svoju tvrdnju predsjednik Odbora Hrvatske biskupske konferencije za migrante Bože Radoš.

On ističe da migranti idu za boljim životom i daju nam do znanja da mukotrpno prijeđen put nije ugasio njihove snove. S distance se čini da ih privlači blagostanje, ali oni koji migrantima pristupe sa srcem, svjedoče da čeznu za blagoslovom, kaže biskup Radoš.

Sinety: Nitko ne ostavlja svoju zemlju radosna srca

Autor Benoist de Sinety kaže da se u svom odnosu prema tome problemu slagao s rečenicom koja kaže: „Francuska ne može primiti svu bijedu svijeta“, ali da nije zabravio ni riječi koje slijede iza toga: „Ali treba napraviti svoj dio“.

Svaki njihov odlazak je osobna drama u nemirima našeg doba, svaki od njih priziva bol koji srce para, jer nitko ne ostavlja svoju zemlju radosna srca, kaže mons. de Sinety i dodaje da migranti često nisu imali pojma kamo će ih njihov put dovesti, samo su znali da valja bježati.

On priznaje da u analizi europskog odnosa prema izbjeglima dolazi do gorkog zaključka: „Mi ih se bojimo. Oni dolaze puni nade, a mi im uzvraćamo mržnjom i prezirom“.

Naši unuci mogli bi biti ponosni na naš europski projekt, ali neće razumjeti da smo s migrantima pokopali naše vrednote, kaže nekadašnji predstavnik Katoličke crkve za migrante u Parizu, danas na službi u nadbiskupiji Lille.

„Stotine tisuća ljudi sanja da dođe u naše zemlje jer im dajemo zavodljivu sliku o sebi, a odbijamo snositi posljedice toga zavođenja“.

No, među nama postoji kolektivna ravnodušnost, jer se znatiželje javnosti upućuju na ljubavne jade neke mlade pjevačice i ozljede nekog sportaša, kaže mons. de Sinety, pa zaključuje da civilno društvo treba braniti prava migranata i poziva: „Treba dignuti glas“ (hina.hr; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.