Ivan, apostol i evanđelist

Ivan, apostol i evanđelist, bio je sin ribara Zebedeja i Salome, koja je bila Isusova učenica i stajala pod križem. Zajedno sa svojim bratom Jakovom starijim i Petrom bio je jedan od učenika koje je Isus više puta isticao. Bili su s njim prisutni za vrijeme preobraženja na gori Tabor i za njegove agonije u Getsemanskom vrtu.

Ivan, koji je još bio vrlo mlad, smatran je Isusovim omiljenim učenikom i bio je jedini apostol koji je stajao pod križem (jer je kao dječak bio manje ugrožen od odraslih muškaraca?). Umirući, Spasitelj mu je povjerio majku: „Ženo, evo ti sina! – Sine, evo ti majke!“.

Ivan, koji je nakon Isusova raspeća uzeo k sebi Blaženu Majku Mariju, propovijedao je u Judeji i Samariji sve do Apostolskog koncila oko 50. godine. Zatim ga (oko 69.) put odvodi u Malu Aziju, gdje se nastanjuje na zapadnoj obali, u Efezu. Otud je upravljao misioniranjem čitavog područja.

Već vrlo star, zarobljen je po nalogu cara Dioklecijana, ali je preživio torturu te je protjeran na otok Patmos, gdje je zapisao svoje „Tajno otkrivenje“, „Apokalipsu“. Nakon careve smrti vratio se u Efez, gdje je napisao četvrto evanđelje.

Omiljeni učenik umro je u dubokoj starosti oko 101. godine i tako nadživio sve svoje kolege apostole. Ivan, apostol i evanđelist, zaštitnik je teologa, slikara i kipara, gravera i litografa, tiskara, knjigoveža i knjižara, proizvođača papira, pisara i književnika, državnih službenika i javnih bilježnika te svjećara, staklara i izrađivača zrcala. Zaštitnik je i za očuvanje prijateljstva i za dobru žetvu („gospodar vremena“). Također se priziva u slučaju trovanja, opeklina, problema sa stopalima i epilepsije. Njegov atribut je orao, čime se želi naglasiti „let njegovih misli prema nebu“. Njegov blagdan se slavi 27. prosinca. (katholisch.de; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.