Ivan Nepomuk

Bio je zvijezda habsburške protureformacije i teško da bi barokna crkva ili most mogli proći bez njega – iako su prošla stoljeća kako Ivan Nepomuk (Nepomuk kraj Plzena, oko 1345. – Prag, 20. ožujka 1393.) preminuo. Sin njemačko-češkog suca potjecao je iz okolice Plzena (današnja Češka) i kao klerik se uzdigao do najviših razina.

Kao generalni vikar, Ivan se uključio u crkvene političke sporove između kralja Vjenceslava IV. i praškog nadbiskupa Jana iz Jenštejna. Ivan je zarobljen i mučen zajedno s drugim svećenstvom, a nadbiskup je uspio pobjeći. Kao primjer, Ivan je vezan i bačen s Karlovog mosta u Pragu i utopljen.

Priča o ovom mučeniku brzo se sve više uljepšavala. U 15. stoljeću dodana je legenda da je Ivan umro da bi zaštitio tajnost ispovijedi. Kralj Vaclav je jako želio znati što je njegova žena priznala svećeniku. Ivan se do danas smatra zaštitnikom ispovjedne tajne.

Njegovo je štovanje osobito promicano tijekom protureformacije kako bi se suzbila uspomena na popularnog češkog crkvenog reformatora Jana (Ivana) Husa (oko 1372.-1415.). On je zapravo bio kraljičin ispovjednik. Papa Benedikt XIII. Ivana Nepomuka proglasio je svetim 1729. godine. Njegov spomendan je 16. svibnja (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.