Izjava predsjednika Slovenske BK: Nulta tolerancija prema bilo kakvom zlostavljanju

Izjavu predsjednika Slovenske biskupske konferencije (Slovenska škofovska konferenca, SŠK) naslovljenu „Nulta tolerancija prema bilo kakvom zlostavljanju“ od 27. listopada 2023. godine, objavljenu na slovenskom, njemačkom i talijanskom prevodimo u cijelosti.

Ovih dana u javnosti odjekuje vijest o inkardinaciji bivšeg isusovca Marka Ivana Rupnika u Koparsku biskupiju. Mnogi pojedinci i skupine traže stav Slovenske biskupske konferencije.

SŠK nije sudjelovala u procesu Rupnikove inkardinacije u Koparsku biskupiju. Svaki je biskup u tom pogledu samostalan i neovisan, pa nije dužan o tome obavijestiti SŠK. Inače, poznato je da je SŠK, nakon što su isusovački poglavari potvrdili vjerodostojnost raznih zlostavljanja, još 21. prosinca 2022. donijela stajalište o slučaju Rupnik.

U Pismu Božjem narodu XVI. redovitog općeg zasjedanja Biskupske sinode 25. listopada 2023. biskupi okupljeni iz cijeloga svijeta, zajedno s papom Franjom, napisali su: „Iznad svega, Crkva našeg vremena dužna je u duhu obraćenja , saslušati one koji su bili žrtve zlostavljanja od strane članova crkvenog tijela, te se konkretno i strukturno obvezati da se to više ne događa.“ U tom duhu nastavlja se primjenjivati predanost Crkve većoj transparentnosti i nultoj toleranciji fizičkog, seksualnog, psihičkog i duhovnog nasilja.

Ove godine Marko Ivan Rupnik otpušten je iz isusovačkog reda. U crkvenopravnom smislu ovakva se krajnja mjera ne može drugačije shvatiti nego kao kaznena sankcija za teška, nedopuštena djela. Papa Franjo je 27. listopada 2023. također zatražio od Dikasterija za nauk vjere da preispita slučaj, te je odlučio ukinuti zastaru i time omogućiti istragu.

Mi biskupi smo na strani žrtava, da se saslušaju i da dobiju pravdu. Odgovorni u Crkvi pratit će što se događa u našim crkvenim zajednicama, kako ubuduće ne bi bilo zlouporabe moći od strane osoba koje imaju bilo kakvu vodeću ulogu u Crkvi. U tom smislu, u tijeku su pripreme za uspostavljanje nove strukture za pomoć i prevenciju. Saznanja o vrlo bolnim otkrićima trebala bi biti prilika za pročišćenje i obnovu Crkve.

Ljubljana, Novo mesto, 27. listopada 2023.

Dr. Andrej Saje, novomeški biskup i predsjednik SŠK (katoliska-cerkev.si; ika; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.