Izraz ‘Crkva u Hrvata’ je ograničavajući i nekatolički

Izraz “Crkva u Hrvata” bio je u širokoj upotrebi tijekom nekoliko desetljeća u Hrvatskoj te drugim zemljama gdje se govori i hrvatski jezik. Iako se odavno upozorava da taj izraz nije katolički ni ispravan, i danas ga mnogi olako i rado koriste. Zašto nije ispravno ni dobronamjerno reći “Crkva u Hrvata”?

Kada se govori o partikularnoj Crkvi, izraz “Crkva u Hrvatskoj” je precizniji jer se odnosi na Crkvu koja djeluje na teritoriju Republike Hrvatske, a ne samo na hrvatski narod. Katolička Crkva u Hrvatskoj ne obuhvaća samo katoličke vjernike hrvatskog podrijetla, već i sve katoličke vjernike koji žive u Hrvatskoj bez obzira na njihovo podrijetlo. Potreban je, dakle, uključiv i otvoren stav prema svim katoličkim vjernicima u Hrvatskoj bez obzira na njihovo podrijetlo. S druge strane, izraz “Katolička Crkva u Hrvata” može se doživjeti kao ograničavajući i nacionalistički.

Izraz “Katolička Crkva u Hrvatskoj” (ili npr. “Katolička Crkva u Bosni i Hercegovini”) u skladu je s univerzalnom naravi Katoličke Crkve koja prelazi granice pojedinih zemalja i naroda. Crkva u Hrvatskoj je samo jedna od mnogih mjesnih Crkava koje djeluju pod okriljem rimskog biskupa, odnosno pape.

Teolog Željko Tanjić je 2007. u radu pod naslovom “Crkva u Hrvata ili “Crkva u Hrvatskoj”. Teološka promišljanja o pojmovlju i eklezijalnoj dimenziji vjere, glede ove teme napravio zanimljivu usporedbu pojma “Crkva u Hrvata” sa SPC. On piše: “Što se tiče odnosa spram pravoslavlja, premda postoji terminološka razlika, čini se da u idejnom i teološkom smislu pojam Crkva u Hrvata ima više sličnosti s pojmom Srpska pravoslavna Crkva nego se čini na prvi pogled. Naime, i jedan i drugi pojam zapravo stavljaju naglasak na nacionalno biće i pripadnost bez obzira na teritorijalnu pripadnost. Nas će pomalo izazvati činjenica da se govori o Srpskoj pravoslavnoj Crkvi u Hrvatskoj, ali nas ne smeta govor o ‘Crkvi u Hrvata’ premda se radi o pojmu koji kao da se ne miri s činjenicom da su Hrvati članovi Crkve u Bosni i Hercegovini, Srbiji, kao i drugih Crkava diljem svijeta. Svi su oni, pa i tamo gdje se o njihovoj pastoralnoj i duhovnoj brizi s pravom skrbe hrvatski svećenici, članovi određenih partikularnih Crkava. […] Ako kažemo ‘Crkva u Hrvata’ onda se možemo pitati tko joj je na čelu, tko je predvodi i koje su njezine temeljne jedinstvene strukture?” (usp. Živo vrelo 10/2007, str. 13-17; ranije opširnije u Kalendar Sv. Ante).

Konačno, kada se govori o partikularnoj Crkvi, valja koristiti terminologiju koja ujedinjuje sve katoličke vjernike u Hrvatskoj pod jednom zajedničkom Crkvom, bez obzira na njihovu etničku pripadnost. To odražava njezinu univerzalnu narav, otvorenost prema svim vjernicima te naglašava važnost zajedništva u vjeri i duhovnosti, što bi trebalo biti glavni cilj svih kršćanskih zajednica (fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.