Jacques Gaillot: Zahvaljujući žrtvama, više ništa neće biti isto

Katolička crkva u Francuskoj ranjena je i ponižena. Nije znala gledati i slušati što se događa. Izvještaj o seksualnom zlostavljanju izazvao je čuđenje i sram. To što su svećenici seksualno zlostavljali desetke i desetke tisuća maloljetnika ostavlja nas bez riječi!

Žrtve su progovorile, riječima koje imaju cijenu i težinu. Saslušane su. Ostale žrtve će se i dalje čuti. Zahvaljujući njima, više ništa neće biti isto. Nakon traženja oprosta institucionalne Crkve, obeštećenja žrtava, izmjena kanonskog prava… ostat će postići ono najteže: jednakost prava muškaraca i žena. Suočiti se s muškom dominacijom koja strukturira Crkvu kroz njezinu povijest i kulturu. Radi se o činjenici da žene imaju pravo pristupiti svim institucijama Crkve i u potpunosti sudjelovati u donošenju odluka. Da žene imaju pristup ređenju. Da se ukine obveza crkvenog celibata kako bi se otvorila mogućnost zaređivanja muškaraca ili žena, u braku ili ne.

Katolička crkva u Francuskoj imala je hrabrosti stvoriti neovisno povjerenstvo koje će govoriti istinu.
Hoće li imati istu hrabrost u provođenju nastavka ovog povjerenstva sa svim krštenima? Hoće li vjerovati Isusovoj riječi?

“Istina će vas osloboditi” (Iv 8,32)

Jacques Gaillot
Biskup Partenije

(il sismografo; fratellanza.net)

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.