Je li kardinal Dziwisz zataškavao slučajeve zlostavljanja?

Svećenik optužuje krakovskog kardinala Stanislawa Dziwisza da je ignorirao njegove reference na seksualno zlostavljanje djece u crkvi. Dziwisz to negira i zagovara istražno povjerenstvo. Kako će se stvar dalje nastaviti, još uvijek nije jasno. Piotr Studnicki, voditelj Ureda za zaštitu maloljetnika Poljske biskupske konferencije: “Stvar je izuzetno ozbiljna, javna i za mnoge vrlo skandalozna.”

Jedan je od najpoznatijih poljskih crkvenjaka, ako ne i najistaknutiji, je kardinal Stanislaw Dziwisz, dugogodišnji privatni tajnik pape Ivana Pavla II. (1978.-2005.) Pogurao je njegovu kanonizaciju rekordnom brzinom. Kao krakovski nadbiskup 2016. je organizirao katolički Svjetski dan mladih s papom Franjom. Svećenik Tadeusz Isakowicz-Zaleski, dajući izjavu za internetski portal onet.pl, naglašava da je Dziwisz “još uvijek veliki autoritet za mnoge u Crkvi”, ali odmah dodaje da se taj autoritet sada testira.

Isakowicz-Zaleski (64) danima se u poljskim medijima pojavljuje kao tužitelj protiv 81-godišnjeg kardinala. Na internetu je objavio pismo za koje je rekao da ga je osobno predao Dziwiszu u travnju 2012. godine. U njemu optužuje nekoliko svećenika iz crkvene provincije, uglavnom zbog seksualnog nasilja nad dječacima. U tekstu također optužuje tadašnjeg biskupa iz Bielsko-Zywieca Tadeusza Rakoczyja da je takve zločine zataškavao.

Ozbiljna optužba protiv Dziwisza je da je trebao poduzeti mjere te slučajeve zlostavljanja prijaviti Vatikanu, no to nije učinio. Pritom je prekršio odredbe papa Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. (2005.-2013.). “Ako se potvrdi da je kardinal znao neke stvari i da se nije htio njima baviti, mnogima će ispasti da je car gol”, upozorava u intervjuu Isakowicz-Zaleski o bivšem nadbiskupu Krakova, koji je umirovljen krajem 2016. godine.

Dziwisz negira optužbe

Je li kardinal spasio zlostavljače od kazne? Dziwisz je rekao da se ne sjeća da je primio bilo kakve dokumente o tom pitanju. Na dan kada mu je Isakowicz-Zaleski želio dati pismo i priloge, bio je na hodočašću u Svetoj zemlji, što se može provjeriti. Istodobno je izrazio žaljenje zbog “neizmjerne patnje” koju je jedan svećenik pod vodstvom Isakowicz-Zaleskog nanio akolitu 1980-ih. Izrazio je “iskrenu sućut” sada 48-godišnjaku. Poduzet će korake da ga osobno upozna, rekao je kardinal.

Dziwisz je kritičarima predložio i temeljitu istragu: “Ovdje mi se čini dobro rješenje uspostaviti neovisno povjerenstvo koje će istražiti ovu stvar.” Bio bi spreman u potpunosti surađivati s takvim tijelom. Međutim, još uvijek je neizvjesno hoće li do toga doći. Unatoč upitima, ni krakovski nadbiskup Marek Jedraszewski, ni tajništvo Biskupske konferencije nisu reagirali na ovaj Dziwiszov prijedlog.

Tko će istražiti slučaj?

No barem je Piotr Studnicki, voditelj Ureda za zaštitu maloljetnika Poljske biskupske konferencije, kazao da smatra “korisnim za istraživanje istine” da “neovisno i međusobno vjerodostojno povjerenstvo” ispita stvar. Najbolje bi bilo da Dziwisz i Isakowicz-Zaleski sami odrede članove odbora i zatraže od njih da se s tim iskreno pozabave, rekao je. Napokon je toga svjestan i Studnicki: “Stvar je izuzetno ozbiljna, javna i za mnoge vrlo skandalozna.”

Isakowicz-Zaleski strogo se protivi tome da nadbiskupija u Krakovu bude ta koja će samostalno prosuđivati slučaj. Vrlo jasno kaže: “Jedina osoba koja može sazvati povjerenstvo u slučaju kardinala je Papa. Ne vidim drugu mogućnost”.

U raspravi se nitko do sada nije pozvao na državno istražno povjerenstvo koje je ustanovio poljski sabor u ljeto 2019. godine za slučajeve zlostavljanja na području obrazovanja, kulture, zabave i sporta, kao i u vjerskim zajednicama. Do danas, više od godinu dana kasnije, nije poznato kada će započeti posao tog povjerenstva. Kritičari se žale da poljska vlada nema interesa pomiriti se s neuspjehom zaštite djece i mladih od seksualnog nasilja (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.