Johan Bonny kritizira rat i odbacuje biblijske argumente za invaziju Izraela na Gazu

Od listopada traje rat na Bliskom istoku. Belgijski biskup Johan Bonny objavio je pismo u kojem odbacuje biblijske argumente za invaziju na Gazu. Na kritike njegovih izjava nije trebalo dugo čekati.

Belgijski biskup Johan Bonny u otvorenom je pismu jasno kritizirao rat na Bliskom istoku. Pismo antwerpenskog biskupa upućeno njegovim „židovskim prijateljima“ objavljeno je krajem prošlog tjedna na mrežnoj stranici „kerknet.be“. U otvorenom pismu Bonny ima ozbiljan ton. Odbacuje argumente prema kojima je izraelsko osvajanje palestinskih teritorija biblijski opravdano. „Prema kršćanskom gledištu, u Starom zavjetu nema Božjih riječi koje bi mogle legitimirati nasilno ponovno osvajanje ili vojno širenje ‘biblijske zemlje’ nakon Isusove smrti i uskrsnuća.“ Bog Izraela je otac svih ljudi, piše Bonny pozivajući se na biblijsku knjigu Postanka.

„Neugodno je kako neki politički i vojni čelnici u Izraelu zlorabe biblijske teme kako bi legitimizirali svoje ubilačke akcije“, nastavio je biskup. Time narušavaju ugled svoje vjere i svih vjera u svijetu. „Oni iskrivljuju značenje najljepših biblijskih izraza kao što su izabranje, savez, obećanje, egzodus, obećana zemlja pa čak i Jeruzalem.“ To pojačava dojam da religija ima veze s „krvlju, zemljom i nasiljem“. On zna da je kršćanin, što znači da ima drugačiji pogled na Bibliju od Židova, kaže Bonny. Stoga se mora ponizno odnositi prema povijesti svoje religije s obzirom na židovstvo.

Ali razlika između kršćanskog i židovskog pogleda na Stari zavjet „nije u trivijalnostima, već u srži stvari: da Božja ljubav i Božje spasenje više nisu vezani za određenu zemlju, rasu ili kulturu“, piše antwerpenski biskup. Dugo je razmišljao treba li komentirati rat na Bliskom istoku jer je biskup u gradu s najvećom židovskom zajednicom u Belgiji i član nacionalnog odbora za židovsko-kršćanski dijalog. Izrael također ima pravo postojati i braniti se. Ali to pravo imaju i Palestinci, kaže Bonny. „Nažalost, svi napori prema rješenju s dvije države sustavno su i strateški bojkotirani.“ Teroristički napad Hamasa bio je „predvidljiva eksplozija“ koja je pružila „idealan alibi“ za izraelsku invaziju na pojas Gaze.

Nitko više ne vjeruje u miran suživot u Palestini, piše Bonny. „Djeca moraju umrijeti. Mladi ljudi moraju otići. Ostali će se radikalizirati (što bi drugo učinili?). A nakon Gaze slijedi Zapadna obala.“ Otkako je izbio rat u Izraelu i Gazi, često je razmišljao o papi Piju XII. (1939.-58.), koji je optužen da je šutio pred progonima Židova tijekom nacističke ere. S obzirom na tisuće poginule djece i drugih žrtava rata, Bonny si je postavio pitanje: „Zašto sjedim ovdje kao biskup i šutim?“

Belgijski židovski list „Joods Actueel“ opisao je Bonnyjeve riječi kao „skandalozne izjave“. Urednik židovskih novina Guido Joris kritizirao je biskupa zbog objave njegovog otvorenog pisma na godišnjicu Kristalne noći 1938. godine, u kojemu su napadnute i židovske trgovine, kuće i sinagoge u Flandriji. Bonny je svojim izjavama izgubio povjerenje belgijskih Židova, smatra Joris, koji, prema novinama, ni sam nije Židov. U svom tekstu, koji je biskupu poslao i e-poštom, urednik je podsjetio na nasilja koja su počinili kršćani i muslimani u Svetoj zemlji, primjerice tijekom križarskih ratova.

Bonny je u jednom intervjuu mirno odgovorio na kritike njegovih riječi: „Srećom, imam kontakt i s drugim i višim židovskim autoritetima od ‘Joods Actueel’.“ U daljnjim intervjuima biskup je ponovio svoju jasnu kritiku rata na Bliskom istoku, ali je također osudio teror Hamasa i istaknuo svoju odanost židovstvu (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.