Kardinal José Cobo Cano o deklaraciji ‘Fiducia supplicans’ i vjernosti Papi

Madridski nadbiskup, kardinal José Cobo Cano, ukorio je nekoliko svećenika u svojoj nadbiskupiji zbog kampanje neposluha protiv deklaracije o blagoslovu „Fiducia supplicans“ – „Molitveno povjerenje“. To je „umjetna kontroverza koja je sve izvukla iz konteksta“, rekao je kardinal Cobo za španjolski vjerski portal „Religión Digital“ u ponedjeljak 8. siječnja, izvijestio je katholisch.de

„U Madridu ćemo u potpunosti provoditi Papin nauk i primjenjivati ​​’Fiducia supplicans’ s intenzitetom koji dokument zaslužuje i zahtijeva“, rekao je kardinal. Polemiku u nadbiskupiji vodilo je nekoliko svećenika. „Neposlušni svećenici su ukoreni i upitani imaju li što protiv Pape. Podsjećeni su i na njihovu prisegu na vjernost Svetom Ocu“.

Kardinal Cobo je, među ostalim, istaknuo kako svećenici općenito imaju pravo slobodno izražavati svoje mišljenje, ali ne na internetskim portalima koji su protivni Papi. „Mi smo u situaciji poslanja, a neki nastavljaju reagirati kao da živimo u Crkvi konzerviranja“, kazao je madridski nadbiskup. Otkud tolika kritika viziji Crkve? „Mislim da su dopustili da ih više ponese ideologija te da više sliče skupinama koje vrše pritisak i koje nisu katolici“, kazao je kardinal. „Ne shvaćaju u čijim su rukama“, zaključuje. Kardinal je pozvao svećenike koji su tvrdili da nisu usuglašeni s deklaracijom „Fiducia supplicans“ da ponovno pažljivo pročitaju taj dokument Dikasterija za nauk vjere koji je potvrdio sam Papa.

Premalo ideja i previše ideologija

Cobo Cano ranije je izjavio da je suglasan s talijanskim kardinalom Matteom Zuppijem koji je govorio da u Crkvi trenutno ima „premalo ideja i previše ideologija“. Polarizacija udaljava ljude jedne od drugih, „jako je teška jer ljude dijeli, briše lica i pretvara ih u Tweet ili neprijatelja kojem mogu baciti što god hoću“. Vjera pak „uvijek stavlja lica u prvi plan“, kaže Cobo Cano.

Protiv seksističkog nasilja nad ženama

Novi nadbiskup Madrida poznat je po svom zauzimanju i vapaju protiv seksističkog nasilja nad ženama, a snažno podržava i biskupijsko Povjerenstvo za život bez nasilja nad ženama. Kršćanske zajednice koje u tome pomažu nazvao je „predvodnicima Crkve koja želi, poput Krista, uvijek biti uz svaku ranjenu ženu i stati na stranu, kao što to čini Bog, uz svaki maltretirani život“.

Iako je „ne ubij“ nuklearna zapovijed za svakog kršćanina, kao i „ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga“, mnogi vjernici ne primjećuju da svećenici i biskupi u svojim propovijedima osuđuju muško nasilje jednakom snagom kao i kada vape protiv drugih prijetnji pravu na život. Kardinal Cobo Cano zaključuje da treba pristupiti svakoj osobi „i posijati suzu svake žene u život naših zajednica. To ne bi bilo učinjeno bez onih koji to već siju i koji su avangarda Evanđelja na ovom mjestu tolike boli“ (katholisch.de; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.