Kardinal Joseph Tobin: Izbjegavanje suočavanja sa složenostima oblik je hereze

U svijetu se odvija nekoliko sinodalnih procesa – i uvijek iznova se pojavljuju i kritičari sinodalnog hoda. Kardinal iz Newarka Joseph Tobin zagovara međusobno slušanje. Za one koji se ne žele baviti kompleksnošću, pronalazi teške riječi.

Američki kardinal Joseph Tobin kritizirao je kritičare sinodalnih procesa. “Moja omiljena definicija hereze je odbijanje bavljenja sa složenostima”, rekao je nadbiskup Newarka u utorak tijekom obraćanja na konferenciji. Kada se pogledaju velike hereze u Crkvi, postaje jasno da “oni nisu mogli prihvatiti ovo ili ono, nisu htjeli živjeti s tom napetosti”.

Postoji bitna i nužna napetost u mnogim područjima života. Ako netko uništi tu napetost, kaže Tobin, “Crkva, sakramenti, Božja riječ postaje nešto drugo. To više nije Božja riječ”. Tobin se u svom predavanju osvrnuo na sinodalnost i svjetski sinodalni proces. Slušati jedni druge je “bitno za naš zajednički rast u tijelu Kristovu”.

“Nostra Aetate” kao primjer

Tobin daje primjer susreta židovskog povjesničara Julesa Isaacsa i Pape Ivana XXIII. 1960. godine. Radilo se o doprinosu Crkve antisemitizmu i o utiranju puta holokaustu. Na kraju je to dovelo do koncilske deklaracije Nostra Aetate, koja je odnos Katoličke crkve i židovstva postavila na novu osnovu. “Moglo se učiniti ono što je učinio papa Ivan samo zato što je slušao”, rekao je Tobin. “Slušao je glas koji nikada ne bi čuo u Vatikanu ili u bilo kojoj katoličkoj crkvi. Slušao je nekoga tko je bio duboko povrijeđen”. Danas Papa Franjo ohrabruje da se ide na marginu i tražiti glasove koji danas mogu govoriti Crkvi.

“Što duže i dalje putujemo zajedno, što se više srećemo, sve nam postaje jasnije”. Zajedno s Franjom u središtu stavljamo pojmove: milosrđe, radost, percepcija i dijalog.

Tobin se nada da bi Crkva mogla otvoriti svoja vrata i slušati. Ali ovaj put nije lak. “Još uvijek imamo dug put do kodiranja DNK Crkve da na ovaj način budemo Crkva” (kna; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.