Kardinal Cupich o staroj misi i provedbi Traditiones custodes: Riječ reforma nešto znači

Kardinal Blase Cupich iz Chicaga brani pooštravanje pravila glede slavlja predkoncilske mise. Motuproprijem “Traditionis custodes” papa Franjo je pokrenuo “povratak na jedinstveni oblik slavlja.

Kao odgovor na pitanje koje mu je postavila skupina svećenika kardinal Cupich je u članku za američki blog Pray Tell napisao sljedeće: “Jednostavno rečeno: Papa želi jednu i istovjetnu molitvu u cijeloj Crkvi rimskog obreda, koja izražava njezino jedinstvo”. “Ne postoje dva oblika rimskog obreda”, napisao je kardinal hrvatskih korijena i nadbiskup Chicaga.

Riječ reforma nešto znači

Liturgijskom reformom pojavilo se nešto novo u području obreda: “Ostavljamo prethodni način slavljenja sakramenata iza sebe i biramo novi oblik”. Drugim riječima, ne postoje dva oblika rimskog obreda, jer riječ “reforma” znači napustiti “prethodni način slavljenja sakramenata” i usvojiti novi.

Tako je bilo – kaže on – i s drugim reformskim dokumentima kao što su Zakonik kanonskog prava iz 1917. i Katekizam Katoličke crkve iz 1993., u svjetlu kojih “nikome – primjećuje Cupich – ne bi palo na pamet tvrditi da se prethodni oblici još uvijek mogu koristiti, jednostavno zato što riječ reforma nešto znači. Reforma stoga mora značiti isto i u pogledu liturgijske reforme”.

Jedinstvo, kontinuitet, uloga biskupa

Polazeći od toga, kardinal ističe da postoje tri vodeća načela koja su važna za primanje i provedbu Papinog motuproprija “Traditiones custodes” iz 2021. godine. Ponajprije, tu je jedinstvo Crkve. Benediktova “dozvola za korištenje prijašnjeg oblika liturgije trebala je zaliječiti razdor s Pijevim bratstvom, ali to nažalost nije postignuto”.

Za šire prihvaćanje Koncila i njegovih reformi

Benedikt XVI. (2005.-2013.) ponovno je dopustio stariji oblik misnog slavlja pod određenim uvjetima i opisao ga kao drugi oblik jednog rimskog obreda, no papa Franjo je sada u velikoj mjeri poništio te ustupke.

Kao drugo načelo Cupich u Papinoj odluci vidi želju da se Drugi vatikanski koncil i reforme koje se na njemu temelje budu šire priznate. Treće, Franjo želi ojačati odgovornost mjesnih biskupa (vatican news; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom ovdje ili našu Fb stranicu klikom ovdje.