Kardinal Gerald Cyprien Lacroix odbacuje optužbe za zlostavljanje

Kanadski kardinal Gerald Cyprien Lacroix (66) odbacio je optužbe za seksualno zlostavljanje te se privremeno povukao iz službe nadbiskupa. „Koliko znam, nikada nisam učinio neprikladne geste prema bilo kome, bilo maloljetnoj ili odrasloj osobi“, rekao je nadbiskup Quebeca u videoporuci objavljenoj na mrežnoj stranici nadbiskupije u utorak 30. siječnja po lokalnom vremenu, izvijestila je 31. siječnja KNA.

Prošlog su tjedna kanadski mediji izvijestili o optužbama protiv kardinala Lacroixa. Primas Crkve u Kanadi tužen je jer je navodno seksualno dodirnuo 17-godišnju djevojku tijekom dva biblijska sastanka između 1987. i 1988. godine. Zbog toga se Lacroixovo ime pojavljuje u sudskim dokumentima kao dio velike kolektivne tužbe. On se suočava sa pravnim procesom „čiste duše i čiste savjesti“, kazao je. Nadbiskupija je zajamčila da će nastaviti raditi na rasvjetljavanju slučajeva zlostavljanja te da će pogođenima dati odštetu.

Nadbiskupija je već tijekom proteklog vikenda objavila da kardinal želi privremeno uzeti odmor u službi nadbiskupa. Kardinal Lacroix je to potvrdio u svojoj videoporuci i pritom naglasio da se ne radi o ostavci, „već o privremenom povlačenju kako bismo mogli bolje pripremiti sljedeće korake i potrebne odluke“.

Kardinal Lacroix kao nadbiskup Quebeca od 2011. ima i počasnu ulogu primasa Katoličke Crkve u Kanadi. Papa Franjo ga je 2014. imenovao kardinalom, a od 2023. je član takozvanog Vijeća kardinala (kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.