Kardinal Marx upozorava na zlouporabu vjere u političke svrhe

Važno je da neutralna država uzme u obzir posebne njemačke kršćanske tradicije, kaže kardinal Reinhard Marx. Istodobno, mora biti otvorena za sve religije, na primjer za islamski vjeronauk.

Minhenski kardinal Reinhard Marx upozorio je na zlouporabu vjere u političke svrhe. “Postoji rizik da religija postane instrument razgraničenja”, rekao je Marx u ponedjeljak na međureligijskom događaju u misijskom mjesecu u Münchenu. Prije četrdeset godina nije mislio da bi to bilo moguće zamisliti u Njemačkoj i Europi, rekao je kardinal. U islamu i kršćanstvu postoji fanatizam, stoga se mora stvoriti “ozračje poštovanja”.

Važno je da neutralna država uzme u obzir posebne njemačke kršćanske tradicije, rekao je Marx. Istodobno, mora biti otvorena za sve religije, na primjer za oblik islamske vjerske pouke. Društvo se mijenja. Dok se broj kršćana smanjuje, stigli su novi muslimani. “To plaši neke ljude koji možda uopće ne žele biti kršćani”.

Nadbiskup se također prisjetio povijesti vjerskih ratova između kršćana i muslimana u prošlim stoljećima. U dijalogu među religijama postoji “još prostora za napredak”, rekao je Marx. To se također odnosi na njegovu nadbiskupiju, gdje je potrebno učiniti više na župnoj razini. Potrebni su i svakodnevni susreti i dijalog vjere.

Radikalni utjecaji na kršćanskoj i muslimanskoj strani

Prije kardinala, gosti iz Senegala izvještavali su o svojim iskustvima u međureligijskom dijalogu. U toj zapadnoafričkoj zemlji više od 90 posto ljudi su muslimani. Katolički biskup u Thiesu Andre Gueye istaknuo je kako država ima sekularni ustav, ali se oslanja na aktivno sudjelovanje religija. Odnos između religija vrlo je dobar na licu mjesta u “životnom dijalogu”. Sastanci religijskih predstavnika ovdje su izrazito važni i kao primjer drugima.

U isto vrijeme, Gueye je upozorio na radikalne vanjske utjecaje koji postoje i na kršćanskoj i na muslimanskoj strani. Kalif Mountaga Tall prisjetio se međusobnih poziva na vjerske blagdane i svetkovine, poput Uskrsa ili u vrijeme prekida posta nakon mjeseca Ramazana. Marx i Gueye zatim su izmolili molitvu koja je bila ponuđena na međureligijskom molitvenom sastanku s Papom Franjom na ruševinama drevnog grada Ura u Iraku u ožujku ove godine.

Kraj misijskog mjeseca proslavit će se na Misijsku nedjelju u Münchenu. Fokus kampanje dobrotvorne organizacije Missio München pod motom “Nemojmo se umoriti činiti dobro” ove godine je Senegal, zemlja fokus Missio Aachen je Nigerija.

Svjetska misijska nedjelja najveća je akcija solidarnosti katolika u svijetu. Više od 100 Papinskih misijskih djela okuplja se na današnji dan na svim kontinentima radi socijalnog i pastoralnog djelovanja Crkve u 1.100 najsiromašnijih biskupija u svijetu (kna; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.