Kardinal Ouellet: Podređivanje žene muškarcu je grijeh

“Ne postoji potpuna slika o tome što je ljudsko kada se samo muško smatra dominantnim i jedinim relevantnim“, rekao je kardinal Marc Ouellet na skupu Svjetskog opservatorija za žene u Rimu, izvještava internetski portal Crux.

“Podređivanje žene muškarcu plod je grijeha”, rekao je visoki vatikanski kardinal. “Koliku smo štete učinili, kao ljudi, podržavajući status superiornosti”, rekao je kanadski kardinal Marc Ouellet, koji je na čelu vatikanskog Dikasterija za biskupe i Papinske komisije za Latinsku Ameriku. “Ne postoji potpuna slika o tome što je ljudsko kada se samo muško smatra dominantnim i jedinim relevantnim. Stoljećima smo gušili žensku posebnost”.

Kardinal se u utorak 14. lipnja obratio Svjetskom opservatoriju za žene (World Observatory for Women), kojeg promovira Svjetska unija katoličkih ženskih organizacija (World Union of Catholic Women’s Organizations; UMOFC). Na skupu su predstavljeni rezultati prvog izvješća Opservatorija o ženama u Latinskoj Americi i Karibima te o tome kako je pandemija COVID-19 utjecala na njih.

Ouellet je rekao da se nada da će Opservatorij u svoje promatranje unijeti svjetlo vjere. “Vjera je metoda znanja koja pomaže u percipiranju konačnog susreta stvarnosti kroz raznolikost informacija. Vjera ne zamjenjuje niti narušava um, već proširuje njegov horizont, čineći ga razumnijim, srdačnijim i u sebi duboko empatičnijim.”

Cilj prvog istraživanja Opservatorija bio je “pružiti vidljivost ženama koje se čine nevidljivima”, objasnila je predsjednica UMOFC-a Maria Lia Zervino. Izvješće je proizvod kvalitativnog rada u tri dijela, s podacima, stručnim komentarima i anketama provedenim u 23 zemlje. Istraživanje, koje je u subotu predstavljeno i papi Franji u privatnoj audijenciji, potvrdilo je da je pandemija pogoršala stanje žena u smislu rodno uvjetovanog nasilja, trgovine ljudima i prisilne migracije, siromaštva, pristupa zdravstvu i obrazovanju, pogoršavajući već postojeće praznine i nepravde. 

Unatoč tim nejednakostima – rekla je Monica Santamarina De Robles, blagajnica UMOFC-a – “žene su pokazale veliku snagu i otpornost i ponovno su smislile načine da se održe.”

Prijedlozi za poboljšanje života žena uključuju: stvaranje prostora za pratnju i pomoć među ženama, formiranje ženskog vodstva (također u pastoralnom području), proširenje zastupljenosti žena u javnim prostorima, humaniziranje relacija kroz međugeneracijske krugove razgovora te nastavak istraživanja strukturalnog i simboličkog nasilja nad ženama i iznošenje nalaza i istraživanja.

Sestra Alessandra Smerilli, tajnica Dikasterija za službu cjelovitog ljudskog razvoja i voditeljica vatikanskog povjerenstva za Covid-19, istaknula je važnost Opservatorija: “Ako ne možemo promatrati i procjenjivati, ne možemo ni poboljšati stvarnost”.

“Kad bi ekonomija bila žena”, rekla je, “stvarno bi brinula o općem dobru i brizi o ljudskom biću. Pandemija je stavila fokus na položaj žena u pogledu pristupa hrani, zemljištu, tehnologiji, obrazovanju, poljoprivredi, zdravstvu. Moramo promovirati obuku, nove zakone i nove prostore za uključenost žena, u suradnji između Crkve, vlada, socijalnih pokreta i nevladinih organizacija”.

Tijekom prvog tromjesečja 2022., jedna skupina je započela s radom u Africi s obukom u Nairobiju, glavnom gradu Kenije, kako bi žene postale uključene, sposobne slušati i senzibilizirati druge žene u svojim zajednicama.

“Ženskost je ključ za čitanje sadašnjosti i budućnosti našeg društva. Mora se graditi nova ženstvena protagonistica, a muškarci su pozvani da budu adekvatna pomoć za ostvarenje žena”, rekao je Ouellet u uvodnoj riječi.

Citirajući papu Franju, rekao je da su žene “protagonistice promjene epohe” s kojom se svijet suočava. “Riječ protagonist ne može biti bolje odabrana. Žena je oduvijek bila protagonist u povijesti, međutim, često je činjeno da bude nevidljiva. Mnogima je u svijesti ugrađen mentalitet koji im ne dopušta da prepoznaju dostojanstvo svake žene, već ih objektiviziraju i iskorištavaju”.

Peruanski nadbiskup Miguel Cabrejos, predsjednik Konferencije latinoameričkih biskupa (CELAM) – pokrovitelj studije – rekao je da “osjećamo bol i sram zbog situacije žena koja proizlazi iz istraživanja”.

“Mnoge žene u Latinskoj Americi žrtve su rodno uvjetovanog nasilja, koje je uz nepravdu i nejednakost pogoršano tijekom pandemije. Šteta tjelesnom i psihičkom zdravlju je nebrojna: ksenofobija i rasizam su u porastu, a fenomen trgovine ljudima pod vodstvom kriminalnih organizacija je rastao”, rekao je nadbiskup.

Nasuprot tome, rekao je, u crkvenom svijetu u Latinskoj Americi mnoge su žene zauzele važne pozicije u pastoralnom upravljanju župama, a također i unutar CELAM-a, rekao je nadbiskup Miguel Cabrejos (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.