Kardinal Peter Turkson: Ne kriminalizirati LGBT osobe

Kardinal Peter Turkson pozvao je na umjerenost s obzirom na političku raspravu o kriminalizaciji homoseksualnosti u njegovoj rodnoj zemlji Gani. „LGBT osobe ne bi trebale biti kriminalizirane jer nisu počinile nikakav zločin“, rekao je Turkson u intervjuu za BBC u ponedjeljak 27. studenog, izvještava katholisch.de

Edukacija je potrebna kako bi ljudi mogli razlikovati što je zločin, a što nije. U isto vrijeme, potrebna im je pomoć da razumiju „ovu stvarnost, ovaj fenomen“, kazao je. Kurijalni kardinal osvrnuo se na činjenicu da u jednom od jezika Gane, akanu, postoji izraz „muškarci koji se ponašaju kao žene i žene koje se ponašaju kao muškarci“. „Kulturološki gledano, ako imamo izraze, to samo znači da nisu potpuno strani ganskom društvu.“

Ipak, Turkson je istaknuo da, po njegovom mišljenju, razlozi za snažnije anti-LGBT mjere u mnogim afričkim zemljama leže i u činjenici da humanitarne organizacije pokušavaju povezati donacije i potpore s prihvaćanjem određenih pozicija. „Ta pozicija ne bi trebala postati nešto što se nameće kulturama koje još nisu spremne prihvatiti tako nešto“, rekao je kancelar Papinskih akademija znanosti.

U Gani parlament trenutno raspravlja o nacrtu zakona kojim bi se nametnule oštre kazne za LGBT osobe. Ako bude usvojen, u budućnosti bi mogli dobiti višegodišnju robiju. Osobe koje se zalažu za njihova prava mogle bi biti kažnjene i do deset godina zatvora. Homoseksualni odnosi između muškaraca već su kriminalizirani prema postojećem zakonodavstvu.

Biskupska konferencija Gane podržava strože zakone protiv LGBT osoba. U izjavi u kolovozu, kršćanski čelnici u zemlji, uključujući katoličke biskupe, također su pozvali zapadne zemlje da zaustave pokušaje da nam se „nametnu neprihvatljive strane kulturne vrijednosti“.

Papa Franjo se više puta izjasnio protiv kriminalizacije homoseksualnosti. U intervjuu početkom siječnja 2023. rekao je da takve zakone smatra nepravednima. Homoseksualnost se u Katoličkoj Crkvi smatra grijehom. No to nije isto što i zločin. Biskupi koji podržavaju diskriminaciju LGBT osoba moraju „proći kroz proces obraćenja“, rekao je Papa (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.