Kardinal Reinhard Marx nudi ostavku Papi Franji

Minhenski kardinal Reinhard Marx zatražio je od pape Franje da prihvati njegovu ostavku na mjesto nadbiskupa Münchena i Freisinga i da odluči o njegovoj daljnjoj službi. U pismu kardinal pojašnjava svoje razloge za ovaj korak.

Kardinal Reinhard Marx ponudio je Papi Franji ostavku na mjesto nadbiskupa Münchena i Freisinga. Kao što je nadbiskupija objavila u petak, kardinal je Papi već iznio svoje motive u pismu 21. svibnja. Prema pismu, Crkva je dosegla “mrtvu točku”. U osnovi, za Marxa je riječ o “snošenju zajedničke odgovornosti za katastrofu seksualnog zlostavljanja od strane službenika Crkve proteklih desetljeća”, stoji u pismu, koje je sada objavljeno uz Papino dopuštenje. Istrage i izvještaji u proteklih deset godina dosljedno su mu pokazali da je bilo “puno osobnih neuspjeha i administrativnih pogrešaka”, ali “i institucionalnih ili sistemskih propusta”. Rasprave u prošlosti pokazale su “da neki u Crkvi ne žele priznati ovaj element suodgovornosti, a time i sudioništvo u instituciji, pa se stoga protive bilo kakvom dijalogu o reformi i obnovi u vezi s krizom zlostavljanja”. Ovo se najvjerojatnije odnosi na kardinala Rainera Maria Woelkia u Kölnu gdje je Papa naložio apostolsku vizitaciju nadbiskupije. Marx je želio jasno odbiti takva stajališta. Istodobno se osvrnuo na Sinodalni put, koji se mora nastaviti.

Posljednjih nekoliko mjeseci Marx je više puta razmišljao o ostavci. Događaji i rasprave posljednjih nekoliko tjedana imali su tek podređenu ulogu, bila je to vrlo osobna odluka. “Želim to jasno istaknuti: spreman sam preuzeti osobnu odgovornost, ne samo zbog vlastitih pogrešaka, već i zbog Crkve kao institucije koju sam desetljećima pomagao oblikovati.”

Pitanje odgovornosti ne može se odmaknuti

U svojoj izjavi objavljenoj zajedno s pismom, Marx se osvrnuo i na konferenciju za tisak na generalnoj skupštini Njemačke biskupske konferencije u jesen 2018. godine, na kojoj je objavljena studija o zlostavljanju (MHG) koju je naručila Crkva u Njemačkoj. Novinarka Christiane Florin pitala ga je: Je li netko od biskupa preuzeo odgovornost i ponudio ostavku s obzirom na prezentaciju studije? “Na ovo sam pitanje odgovorio s “ne”. I ovdje sam naknadno, također, sve više osjećao da se to pitanje ne može jednostavno odstraniti”, rekao je Marx.

Krajem travnja, nakon kritika predstavnicima nadbiskupije Köln i Marxove bivše biskupije Trier, kardinal je zatražio od saveznog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera da se suzdrži od planirane dodjele državnog Saveznog križa za zasluge s obzirom na njegovu neprosuđenu ulogu u nekoliko slučajeva zlostavljanja. “Kritiku koju sada iznose ljudi koji su pogođeni seksualnim zlostavljanjem od nekih u Crkvi shvaćam vrlo ozbiljno, bez obzira na točnost pojedinačnih izjava u otvorenim pismima i u medijima”, izjavio je tada Marx. Nadbiskupija je najavila konferenciju za medije u petak popodne u 14 sati.

Reinhard Marx kardinal je od 2010. godine

Reinhard Marx je rođen 21. rujna 1953. u Gesekeu / Westphalia. Za pomoćnoga biskupa u Paderbornu imenovao ga je Ivan Pavao II. 23. srpnja 1996. godine. Isti Papa ga je 20. prosinca 2001. imenovao dijecezanskim biskupom u Trieru. Papa Benedikt XVI. imenovao ga je 30. studenoga 2007. nadbiskupom Münchena i Freisinga, u nadbiskupiji koju je nekoć vodio sam Joseph Ratzinger. Njemački Papa ga je imenovao i kardinalom 20. listopada 2010. godine.

Od 2014. do ožujka 2020. bio je predsjednik Njemačke biskupske konferencije. U toj je funkciji imao ključnu ulogu u pokretanju Sinodalnog puta, odnosno razrade o posljedicama studije o suočavanju sa zlostavljanjima (MHG) u Crkvi. Od 2012. do 2018. Marx je bio i predsjednik Komisije biskupskih konferencija Europske unije (COMECE). Od 2013. član je Vijeća kardinala koje bi trebalo savjetovati Papu u upravljanju sveopćom Crkvom i glede pripreme reforme Kurije. Marx je ujedno i kardinal koordinator Vatikanskog vijeća za ekonomiju, čiji je član od njegova uspostavljanja 2014. godine.

Prošle je godine Marx u svojoj nadbiskupiji osnovao dobrotvornu zakladu Spes et Salus, ponuđenu za “iscjeljenje i pomirenje” svim žrtvama seksualnog nasilja. Kardinal je odlučio Zakladi odmah i donirati većinu svoje privatne imovine (katholisch.de; vatican news).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.