Kardinal Schönborn oštro osudio spaljivanje Kur’ana

Bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn oštro je osudio spaljivanje svetih knjiga nakon paljenja Kur’ana u Švedskoj, objavio je u subotu 1. srpnja Kathpress.

„Spaljivanje knjiga u mojim je očima uvijek za osudu, to nas podsjeća na najtamnija vremena naše povijesti“, napisao je kardinal Schönborn na Twitteru.

Aktualnim povodom poručio je: „Uništavanje svetih knjiga, koje god vjere – nedavno je u Švedskoj spaljen Kur’an – čin je nesnošljivosti i mržnje, koji gazi po našim kršćanskim i građanskim temeljnim vrijednostima.“

U Švedskoj je u srijedu, ponovno nakon nekoliko mjeseci, javno spaljen Kur’an. Švedska televizijska postaja SVT pokazala je snimke kako muškarac iza policijske ograde pali Kur’an. Stochholmska policija je nakon toga podnijela prijavu protiv počinitelja i protiv njega pokrenula istragu zbog uznemiravanja javnosti i kršenja propisa o zabrani paljevine.

Prije toga, policija je odobrila akciju pred jednom džamijom u Stockholmu, prijavljenu kao javni prosvjed, nakon što je sud u veljači policijsku zabranu slične akcije proglasio protuzakonitom. Sud smatra da policija nema pravo uskratiti zabranu javnog paljenja Kur’ana.

Akcija je izazvala žestoke reakcije arapskog svijeta i Turske. Javno spaljivanje Kur’ana moglo bi učvrstiti Tursku u odluci da blokira pristup Švedske NATO-u (kathpress.at; ika; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.