Kardinal Tagle: Strah od promjene u Crkvi dolazi iz nesigurnosti

Kardinal Luis Antonio Gokim Tagle je u srijedu 14. lipnja 2023., na američkom Sveučilištu u San Diegu održao predavanje u kojem se osvrnuo na Biskupsku sinodu o sinodalnosti.

Prema riječima kardinala Taglea, otpor prema Biskupskoj sinodi o sinodalnosti proizlazi iz straha od promjena i nesigurnosti oko katoličkog identiteta. „Ondje gdje postoji nesigurnost oko našeg identiteta, postoji tendencija definiranja jasnih parametara i jasnih granica kako bih se ja razlikovao od ostalih“, rekao je među ostalim.

Filipinski kardinal je ustvrdio da je bio šokiran pokušajima protivnika Sinode. „Možda se pojedinačno i kao zajednica moramo suočiti sa snagama otpora“, dodao je, zaključivši da ipak ne želi nikoga osuđivati.

Međutim, katkad poželi da „ljudi smireno i spokojno čitaju dokumente Drugoga vatikanskog koncila te da se bave naukom Koncila, umjesto da se oslanjaju na karikature ili pristrane prikaze onoga što predstavlja Drugi vatikanski koncil“.

Koncil je stvorio okvir iz kojeg je nastala današnja rasprava o sinodalnosti u Crkvi u pontifikatu pape Franje, pojasnio je kardinal Tagle. „Moja vizija sinodalne Crkve je ona koja ponovno otkriva ovaj prekrasan dar Duha Svetoga koji je dan cijeloj Crkvi“, dodao je.

Također je naglasio važnost kulturne osjetljivosti unutar Crkve i pozvao svećenike da shvate da nemaju sami sve talente potrebne za učinkovito vođenje Crkve. „Ne moramo oponašati jedni druge“, rekao je. Umjesto toga, važno je međusobno se nadopunjavati i međusobno dijeliti darove. Njegova vizija za budućnost je „Crkva koja slavi mnoge, mnoge darove. Postoji razmjena darova, ne za osobnu korist, već za služenje.“

Kardinal Tagle je od 2019. do 2022. vodio Kongregaciju za evangelizaciju naroda, a od 2023. proprefekt je Dikasterija za evangelizaciju, kojeg prema novoj reformi Rimske kurije predvodi sam Papa (katholisch.dencronline.org; ika; kta; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.