Kardinali i nadbiskupi kritiziraju Gänsweinovu medijsku ofenzivu

Smrću pape emeritusa, naslovni nadbiskup Urbs Salvije Georg Gänswein započeo je medijski maraton intervjua i izvadaka iz njegove knjige koja treba uskoro izaći u talijanskim knjižarama. Biskupski kolegij reagira, dok je papa Franjo posljednjih dana više puta komentirao ogovaranje kao „smrtonosno oružje“.

Javne izjave naslovnog nadbiskupa Georga Gänsweina nakon smrti pape emeritusa naišle su na javne kritike više kardinala i nadbiskupa. „Bilo bi bolje šutjeti. Sada nije vrijeme za takve stvari“, rekao je kardinal Walter Kasper za novine La Repubblica u nedjelju na pitanje o Gänsweinovim kritikama pape Franje. 

U odlomcima iz Gänsweinove nove knjige, bivši privatni tajnik požalio se na tretman pape Franje, koji ga je otpustio, odnosno kao prefekta Papinskog doma poslao na dopust. Kad ga je papa Franjo u veljači 2020. poslao na odsustvo na neodređeno vrijeme s dužnosti „prefekta Papinskog doma“, bio je „šokiran i bez riječi“, rekao je Gänswein. Naslovni nadbiskup je također – kako prenose talijanske novine – rekao da je papa emeritus „s bolom u srcu“ pročitao povlačenje njegovih ranijih olakšica za slavlje predkoncilske liturgije. Osim kardinala Kaspera, i predsjednik Papinske akademije za život Vincenzo Paglia komentirao je te objave riječima: „bolja bi bila šutnja“.

Nadbiskup Timothy Broglio, konzervativni predsjednik Biskupske konferencije SAD-a izjavio je, također za La Repubblicu, da nije pročitao Gänsweinove izjave. „Ali mislim da, ako kritiziramo Svetog Oca, to ne bi trebalo biti putem masovnih medija, nego izravno njemu osobno. A monsinjora Gänsweina smatram prijateljem“, rekao je američki vojni biskup Broglio.

Kardinal Gerhard Ludwig Müller, koji je kao bivši prefekt Kongregacije za nauk vjere bio jedan od Ratzingerovih nasljednika, izrazio je rezervu. Pročitao je Gänsweinov stav u novinama. Mora se poznavati kontekst za procjenu. „Nažalost, to je jedna od onih kontroverzi koje nisu dobre za Božji narod“, nastavio je Müller.

Papa Franjo je u svojoj propovijedi na Bogojavljenje 6. siječnja dodao spontani komentar koji se razlikovao od izvorno pripremljenog rukopisa. Nakon rečenice „Klanjajmo se Bogu, a ne vlastitom „ja“; klanjajmo se Bogu, a ne lažnim idolima koji nas zavode privlačnošću ugleda i moći“, dodao je „privlačnošću lažnih vijesti“. 

Papa je također ponovno odabrao tu temu za Angelus u nedjelju 8. siječnja: „Jesam li učenik Isusove ljubavi ili učenik koji ogovara, koji stvara razdor? Ogovaranje je smrtonosno oružje: ubija, ubija ljubav, ubija društvo, ubija bratstvo. Zapitajmo se: Jesam li osoba koja izaziva podjelu ili osoba koja dijeli s drugima?“. 

U ponedjeljak 9. siječnja papa Franjo je također osobno razgovarao s nadbiskupom Gänsweinom: prema popisu papinskih audijencija koje je objavio vatikanski tiskovni ured, Papa je primio nadbiskupa u ponedjeljak ujutro. Sadržaj razgovora još nije poznat.

Gänsweinova knjiga pod naslovom „Nient’altro che la verità. La mia vita al fianco di Benedetto XVI“ („Ništa osim istine. Moj život uz Benedikta XVI.“) u Italiji izlazi već u četvrtak 12. siječnja. „Konačno je otkriveno pravo lice jedne od najvećih ličnosti posljednjih nekoliko desetljeća, koju su kritičari pogrešno ocrnili kao ‘Pancerkardinala’ ili ‘Božjeg Rottweilera’“, stoji u objavi nakladnika. Autobiografija njemačkog pjevača Dietera Bohlena (1954.) objavljena 2002., također nosi naslov: „Nichts als die Wahrheit“.

Otkako je papa emeritus preminuo, Gänswein je sve više prisutan u medijima. U nekoliko je intervjua istaknuo važnost Benedikta XVI. i dao svoj uvid u osjećaje i misli pokojnika. Za televizijsku postaju EWTN, koju je državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin nedavno pozvao na jedinstvo s Papom, nadbiskup Gänswein je rekao da je moguća brza Benediktova beatifikacija. Najavljena je i knjiga vatikanskog novinara Orazia La Rocce u kojoj će fokus biti i rasprava pape emeritusa o skandalu zlostavljanja u Münchenu 1980-ih. Naslovni nadbiskup Urbs Salvije Gänswein mu je napisao predgovor (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.