Kardinali s margina za dijalog i misiju

Konzistorij za kreiranje novih kardinala, kojeg je najavio Papa Franjo, i dalje uključuje biskupe misijske Crkve

Andrea Tornielli

Neće se slaviti u studenom, na blagdan Krista Kralja. Konzistorij za kreiranje novih kardinala najavljen je za subotu 5. listopada, uoči svečanog otvaranja Sinode biskupa posvećene Amazoniji. Tako je Papa, tijekom Angelusa u nedjelju 1. rujna, iznenada objavio popis 13 novih kardinala koji će dobiti crvenu kapu, od kojih su osmorica redovnici misionari.

Uvidom u popis novih kardinala odmah je primjetna odanost putu kojeg je Papa Franjo slijedio od početka svog pontifikata: naklonost ljudima Crkve u marginalnim biskupijama, izvan ustaljenih shema i tradicija. Deset ih ima manje od osamdeset godina, a samim time su i glasači u slučaju konklave, dok su trojica s preko osamdeset godina, te nemaju mogućnost birati novog Rimskog biskupa.

Kapu crvene boje – koja simbolizira njihovu spremnost prilijevanja krvi, odnosno davanja vlastitog života, za vjernost Evanđelju u jedinstvu s Rimskim biskupom – dobit će tri prelata Rimske kurije: predsjednik Papinskog vijeća za međuvjerski dijalog Miguel Angel Ayuso Guixot, španjolski kombonijanac, imenovan u svibnju kao voditelj tog Dikasterija, u prvom redu dijaloga s islamom i drugim religijama; José Tolentino Calaça de Mendonça, Portugalac, nešto više od godinu dana arhivist i bibliotekar Svete Rimske Crkve; p. Michael Czerny, isusovac rođen u Čehoslovačkoj, školovan u Kanadi i SAD-u, podtajnik Odjela za migrante Dikaterija u službi cjelovitog ljudskog razvoja. Među imenovanjima u Kuriji, ova posljednja je zasigurno najinovativnija. Czerny će, osim zalaganja za migrante i izbjeglice, imati ključnu ulogu posebnog tajnika na sljedećoj Sinodi za regiju Panamazonije.

Od deset novih kardinala izbornika, dvojica su dijecezanski biskupi u Europi: luksemburški Jean-Claude Höllerich, isusovac koji je proveo dugi niz godina u Japanu, i Talijan Matteo Zuppi. Dvojica su Latinoamerikanci: kubanski Juan de la Caridad García Rodríguez i gvatemalski Alvaro Leonel Ramazzini Imeri. Dvojica su biskupi u Africi: Fridolin Ambongo Besungu, kapucin, nadbiskup Kinshase u Demokratskoj Republici Kongo; salezijanac španjolskog podrijetla Cristóbal López Romero, nadbiskup Rabata u Maroku. I na koncu jedan je azijskog podrijetla: Ignatius Suharyo Hardjoatmodjo, nadbiskup Jakarte u Indoneziji.

Čak i trojica koji imaju više od osamdeset godina, a koje je Papa Franjo htio uključiti među  kardinale, potvrđuju smijer pontifikata: pored engleskog biskupa Michaela Louisa Fitzgeralda, od Bijelih Otaca, koji je dugi niz godina vodio međureligijski dijalog, te je posljednjih godina svoje službe bio u apostolskoj nuncijaturi u Egiptu, crvenu kapu primit će i Sigitas Tamkevičius, isusovac, nadbiskup emeritus Kaunasa u Litvi, i Eugenio Dal Corso, član Siromašnih Sluga Božanske Providnosti, rođen u provinciji Verona u Italiji, biskup emeritus Benguele u Angoli.

Ovaj koji će biti 5. listopada 2019. šesti je po redu konzistorij za kreiranje novih kardinala kojeg će slaviti Franjo. Prethodni su održani 22. veljače 2014., 14. veljače 2015., 19. studenog 2016., 28. lipnja 2017. i 28. lipnja 2018. godine (vatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.