Karlo Lwanga i drugovi

Obvezni dan sjećanja za afričke svjedoke vjere – to je još uvijek rijetkost u kalendaru svetaca. 3. lipnja se, međutim, Crkva diljem svijeta sjeća Karla Lwange i njegovih drugova.

Lwanga je rođen 1860. i odrastao je na otoku Bubembe u Viktorijinom jezeru (današnja Uganda). Kad je imao oko 18 godina, došao je na dvor kralja Mwanga II kao paž. Tijekom tog vremena dio stanovništva se okrenuo kršćanstvu – uključujući Lwangu. Krstio ga je otac Giraud 15. studenoga 1885., a uzeo je ime njegovog utemeljitelja: Karlo (francuski Charles) u čast misionara bijelih otaca.

No kralj se bojao stranaca: strani misionari htjeli su pokoriti Afriku i slijedili su europske kolonijalne interese. Vladar je odlučio da se stoga pokršteni sunarodnjaci progone kao kolaboracionisti i špijuni. Ali na njegovom kraljevskom dvoru na raznim mjestima je bilo mnogo kršćana. Tako i Karlo Lwanga, koji je ondje služio kao visoki paž i širio kršćansku vjeru kao kateheta.

Nakon optužbi za unutarnju zavjeru, kralj je za sljedeći dan najavio sudsku raspravu. Karlo Lwanga okupio je svoje drugove na noćnu molitvu i krstio četiri katekumena. Ujutro je kralj izjavio: „Oni od vas koji se ne mole neka ostanu uz mene; ostali neka stoje nasuprot zidu od trske. Karl Lwanga je prednjačio, a slijedilo ga je 15 drugih. Četvorica od njih prineseni su kao ljudske žrtve lokalnim bogovima. Karlo Lwanga, s druge strane, živ je spaljen s ostalim drugovima 3. lipnja.

Papa Pavao VI. proglasio je zaštitnika mladih svetim 1964. godine. Bazilika posvećena njima u Ugandi danas je važno središte hodočašća. Spomendan im je 3. lipnja (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.