Reis Kavazović: Tretman migranata je sramota za BiH i Europu

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović jučer je uputio otvoreni apel svim domaćim i međunarodnim faktorima da se ozbiljno, bez politikantstva i sitnih dnevnopolitičkih interesa, angažiruju na rješavanju migrantske krize. Nažalost, ovaj apel neki ne žele čuti pa su stotine osoba migranta protekle hladne noći ostavljeni da spavaju na otvorenom.

Kavazović je jučer istakao da razumije sve sigurnosne aspekte problema ilegalnih migracija, kao i to da ovaj problem ne može pasti samo na nekoliko lokalnih zajednica u BiH da se same s njim nose, ali da je neprihvatljivo tretiranje migranata na način na koji se to čini ovih dana.

“Vlasti na svim nivoima moraju preuzeti odgovornost i pomoći da se ovaj problem riješi zajedno s Europskom unijom, međunarodnim organizacijama i državama iz kojih migranti dolaze i nitko od njih se ne može ponašati kao da to nije i njihov problem.

“Neljudski i ponižavajući tretman ovih ljudi je sramota za Bosnu i Hercegovinu, ali i Europu. Mi tako ne tretiramo ljude koji su u stanju potrebe. I dok se traga za načinima kako će se BiH i EU zaštititi od ilegalnih migracija, vrlo je bitno da one ostanu otvorene za izbjeglice i one kojima je potrebna naša zaštita, a da se s onim ljudima koji su žrtve trgovine ljudima ili ekonomski migranti postupa humano i s ljudskim dignitetom”, kazao je Kavazović.

Podsjećamo, migranti koji su trebali biti premješteni iz bihaćkog kampa Lipa na novu lokaciju hladnu bosansku noć su proveli pod vedrim nebom. Riječ je o 500-900 osoba za koje gotovo nitko nema sluha (fratellanza.net).

Prilog DW-a o trentunoj krizi
Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.