Kineski predstavnik pri UN-u: religije mogu voditi pozitivnu ulogu u promicanju mira i rješavanju sukoba

Narodna Republika Kina se nada da „religije mogu voditi pozitivnu ulogu u promicanju mira i jačanju solidarnosti”, predvodeći „aktivnu ulogu” posebno u pogledu „političkog rješenja rusko-ukrajinskog sukoba”. Tako je rekao Geng Shuang, zamjenik stalnog predstavnika Narodne Republike Kine pri Ujedinjenim nacijama. Izrazio je očekivanja političkih vlasti u Pekingu glede sudjelovanja vjerskih zajednica u rješavanju ratova i sukoba koji razdiru svijet, izvijestila je 20. studenog agencija Fides.

Želje kineskih vlasti o pozitivnoj ulozi koju vjerske zajednice mogu imati u sadašnjoj povijesnoj fazi izražene su 17. studenoga, tijekom ispitivanja koje je Vijeće sigurnosti UN-a posebno rezerviralo za uključenost pravoslavnih Crkava u sukob u Ukrajini.
Prema izvješću kineske državne novinske agencije Xinhua, Geng Shuang je definirao religiju kao „važan dio ljudske civilizacije i važan vektor kulture”.

„Miran suživot, dijalog i razmjena između različitih religija unutar jedne zemlje”, nastavio je kineski predstavnik Geng Shuang, „mogu pridonijeti promicanju društvenog sklada i građanskog suživota između različitih skupina. A ako se s vjerskim pitanjima ne postupa ispravno, one mogu lako stvoriti prepreke, pojačati napetosti i čak dovesti do razlaza i sukoba.” Čak i u sadašnjem kontekstu – primijetio je kineski predstavnik – Narodna Republika Kina zagovara „međusobno poštovanje, pojačanu razmjenu i bolje razumijevanje između različitih religija i vjerskih konfesija, kako bi vodila pozitivnu ulogu u ublažavanju napetosti i održavanju mira”.

U vezi s sukobom koji je u tijeku u Ukrajini, kineski je predstavnik primijetio da je njegovo produživanje „proizvelo bezbroj problema i pogoršanje vjerskih, kulturnih i društvenih antagonizama”. „Kina je uvijek bila na strani mira i dijaloga.” Zamjenik stalnog predstavnika NR Kine pri UN-u ponovio je kako su, prema mišljenju Pekinga, „dijalog i pregovori temeljni način da se dođe do političkog rješenja ukrajinske krize” (fides.org; ika; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom ovdje ili našu Fb stranicu klikom ovdje.