Köln: Pobuna svećenika i vjernika protiv kardinala Woelkija

Nadbiskup Rainer Maria Woelki je na meti oštrih kritika jer oteže s rasvjetljavanjem slučajeva seksualnog zlostavljanja djece u Kelnskoj nadbiskupiji. Zbog toga vjernici masovno napuštaju Crkvu, a bune se i svećenici.

Trideset vatrogasnih kamiona je u petak u zoru pohitalo čuvenoj katedrali u Kölnu. Dobili su telefonski poziv očevica koji je tvrdio da iz simbola grada na Rajni izlazi dim. Nakon 45 minuta potrage vatrogasci nisu našli ništa. Pretpostavljaju da je čovjek vidio izmaglicu oko visokih tornjeva katedrale pa pomislio da je to dim.

Ova uzbuna dobro oslikava stanje u kojem je Kelnska nadbiskupija. Kardinal Rainer Maria Woelki je na meti kritika svećenika i vjernika jer oklijeva suočiti se sa slučajevima seksualnog zlostavljanja u svojoj nadbiskupiji. Sve su duže liste čekanja u gradskoj upravi, gdje građani moraju zakazati termin kako bi službeno istupili iz Crkve i prestali plaćati crkveni porez, piše DW.

Tako vjerojatno najbogatija katolička dijeceza na svijetu ostaje sa sve manje vjernika. Mnogi krivca za to vide baš u kardinalu Woelkiju.

„Jedinstveno u povijesti”

Već deset godina slučajevi seksualnog zlostavljanja progone Katoličku crkvu u Njemačkoj. Kardinal Woelki je 2018. naložio jednoj minhenskoj odvjetničkoj kancelariji da izradi iscrpan izvještaj i da ne poštedi nijednog od njegovih svećenika ako su seksualno zlostavljali djecu. Ali kada je izvještaj bio gotov, sam je Woelki blokirao njegovo objavljivanje.

Saznalo se da kardinal nije prijavio svog prijatelja, jednog starog svećenika – sada već pokojnog – iako je znao da ga se sumnjiči za seksualno zlostavljanje. Svoje glasnogovornike Woelki smjenjuje kao na traci i stalno poručuje da su zloćudni mediji krivi što je njegova nadbiskupija prikazana u lošem svjetlu.

Jedan svećenik je godinama seksualno iskorištavao Karla Hauckea. Njemu i drugim žrtvama obećano je istraživanje tih slučajeva, ali najavljena studija ostat će tajna. Haucke se osjeća ponovo iskorištenim.

Gdje zapinje u borbi protiv seksualnog zlostavljanja djece?

Ovog tjedna se pak desilo nešto do sada nečuveno, “jedinstveno u povijesti nadbiskupije”, kako piše lokalni list Stadt Anzeiger. Naime, Savjet dijeceze – neka vrsta skupštine koja okuplja svećenike i katolička udruženja – otkazao je podršku kardinalu zbog nerazjašnjenog odnosa prema slučajevima zlostavljanja. Od njega se traži da “preuzme odgovornost” i “da ne odugovlači” s objavljivanjem izvještaja. Jednako je senzacionalno što su, samo nekoliko sati prije te skupštine, dvije grupe svećenika poslale otvorena pisma kardinalu. Više od pedeset svećenika kritizira “neuspjelo razjašnjenje slučajeva zlostavljanja”, što dovodi do “atmosfere nepovjerenja“. To potvrđuje činjenica da sve više ljudi napušta Katoličku crkvu.

Kritiziraju ga i drugi njemački biskupi

Neobično je što se i drugi njemački biskupi ne uzdržavaju od kritika zbog dešavanja u Kölnu. Do sada su se držali načela da je svatko gazda u svom dvorištu i da se ne petljaju u tuđe biskupije. Ali sada se osjeća bojazan da bi se kelnski požar mogao proširiti po cijeloj Njemačkoj.

U prosincu je tako biskup Georg Bätzing, predsjedavajući Njemačke biskupske konferencije, govorio o katastrofalnom suočavanju sa skandalima u Kölnu. A minhenski nadbiskup kardinal Reinhard Marx je rekao da je smjer njegovog kolege Woelkija poguban za sve.

U petak 29. siječnja 2021. u Berlinu je predstavljena studija o odnosu tamošnje nadbiskupije prema seksualnom zlostavljanju od 1946. do 2020. godine. Na gotovo sedam stotina stranica tu se može pronaći svašta – ali ne i bilješke kardinala Woelkija o saslušanju optuženih za seksualno zlostavljanje. On je, naime, između 2011. i 2014. bio berlinski nadbiskup.

“Tu se sudaraju dvije slike Crkve. Woelki se grčevito drži stare slike s mitrom i biskupskim štapom. Zato je izoliran unutar Crkve”, kaže za DW Christian Weisner. “Ako je vjerodostojnost jedne nadbiskupije narušena, to urušava ugled čitave Crkve u Njemačkoj.” Weisner zahtijeva ono što se sve češće čuje iz Kölna – da se što prije razjasne seksualna zlostavljanja djece. S time se, kaže, ne smije odugovlačiti ni dan više (dw.com; katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom ovdje ili našu Fb stranicu klikom ovdje.