Laetitia Calmeyn za La Croix: Da sam muškarac, ne bi se postavljalo pitanje prijateljstva s biskupom Aupetitom

Francuski list La Croix je u nedjelju 12. prosinca na svojim stranicama objavio intervju s teologinjom Laetitiom Calmeyn, ženom “ovjekovječenom” na stranicama časopisa Paris-Match u društvu pariškog nadbiskupa emeritusa Michela Aupetita čiju je ostavku prihvatio Papa Franjo nakon događaja za koji se čini da nitko ne zna sve detalje i čija će istina, čini se, ostati nedostižna čak i ako je prouzročila patnju osobama.

Céline Hoyeau – La Croix

Na pitanje La Croixa kakva je bila reakcija zainteresiranih na činjenicu da je ovo prvi put da je jedna teologinja, posvećena osoba, predmet takvog medijskog tretmana, Laetitia Calmeyn odgovara: “Prije dva dana bila sam stvarno u šoku, sve sam to doživjela kao traumu. I onda se postavilo pitanje: da je uz biskupa Aupetita bio muškarac, svećenik, bi li bio isti medijski tretman? Bi li tada bilo sumnje, fantazije, izražavanja ljubomore ili govora o servilnosti? Znači li sve to da je u Crkvi i u očima svijeta relacija muškarca i žene koji žive u prijateljstvu nezamisliva? Mogu razumjeti da me novinari žele upoznati, ali ovo invazivno fotografiranje i ova montaža koja sugerira sumnje – iako to nije slučaj – strašna je”.

La Croix: Netko vas je možda kritizirao zbog načina nepromišljenosti glede ove šetnje s biskupom koji je upravo dao ostavku nakon sumnje da je imao aferu sa ženom.

L.C.: Razumijem pitanje. Moramo razlikovati razboritost i nepovjerenje. Kao što se moglo vidjeti na fotografijama Paris Matcha, svi prostori su bili javni prostori. Dio je abecede vjere da osoba koja je nedavno bila izuzetno izmučena, suočena sa svojom ostavkom, sačuva prostore prijateljstva kako bi prevladala iskušenje. Ne smijemo pogriješiti. Gdje je danas skandal? Sigurno ne u prijateljstvu, nego u zlu projiciranom na to prijateljstvo.

La Croix: Kako tumačite, temeljitije, kritike koje su Vam upućene da ste zauzeli nerazmjerno mjesto u upravi Pariške nadbiskupije?

L.C.: Moramo se vratiti na objektivnost moje situacije. Koje je moje poslanje u biskupiji? Predavačica sam na fakultetu Notre-Dame na Collège des Bernardins i direktorica sam ISSR-a (Višeg instituta za religijske znanosti). Također sam u upravnom odboru pariške bogoslovije. Ali nisam dio tima koji podržava Michela Aupetita u njegovom upravljanju.

U godini dana sam jednom otišla u upravu nadbiskupije na jedan rođendan. Postoje svećenici koji imaju važne obveze u biskupiji. Misli li se možda i o njima: “Hej, je li on moćan čovjek?”. Štoviše, daleko od toga da je riječ o jedinoj ženi, u raznim biskupijskim vijećima ima i drugih. A ako me slučajno za savjet pitaju svećenici ili laici o bilo kojem pitanju, to je u ime moje teološke kompetencije”. Puno se govori o mjestu žena u Crkvi. Čini mi se vrlo važnim da je to ne samo u hijerarhijskom odnosu, nego i vis-à-vis. Doživjela sam to u bogosloviji: pogled žene se jako razlikuje od pogleda muškarca. Nisam za kvote za žene u Crkvi. Nije tu problem. Postoji neophodan ženski pogled, ali povezan s karizmama.

La Croix: Žene na čelu Collège des Bernardins su rijetke. Ne riskirate li to što ste sami u svijetu svećenika da sami sudjelujete u klerikalnom sustavu?

L. C.: Prije svega, sve nas je više u Collège des Bernardinsu… Onda, slijedeći Vaše razmišljanje, to znači da više ne bismo trebale nastojati davati doprinos, iz straha od sudjelovanja u sustavu. Otkrila sam da je klerikalizam, dijelom, vrlo nesvjestan.

Ali ono što također svakodnevno doživljavam jest da bratstvo i prijateljstva pokreću stvari i omogućuju živjeti istinske odnose zajedništva. Ubrzo nakon mog dolaska, došao mi je svećenik i rekao: “Otkad si ti ovdje, i ja sam našao svoje mjesto”. Pitanje mjesta žena važno je kako bi i muškarci pronašli svoje mjesto kao muškarci, a da se nužno ne poistovjećuju sa svojom funkcijom.

La Croix: Što mislite kako će se nastaviti ova priča?

L. C.: Osobno nastojim biti vjerna svom posvećenom životu slijedeći Krista i svom poslanju. Ali ova odanost ne isključuje dužnost pravde. Odvjetnici istražuju sve moguće pravne puteve. Uslijedit će tužba. No još nismo precizno definirali predmet ove tužbe: povreda privatnosti, uništavanje dobrog glasa, kleveta… Moramo spriječiti da se to ponovi (la-croix.com; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.