Laici se u nekim biskupijama boje da se njihovi glasovi neće čuti u sinodalnom procesu

Nespremnost nekih katoličkih biskupa i svećenika da sudjeluju u sinodalnom procesu te strah i nepovjerenje među laicima da se njihov glas u tom procesu uopće neće čuti navedeni su među izazovima s kojima se susreće Crkva na Sinodi o sinodalnosti.

Nakon što je prošlo oko tri mjeseca od otvaranja sinodalnog procesa, Redovito vijeće je izrazilo veliko zadovoljstvo napretkom procesa na lokalnoj razini. Čak 98% biskupskih konferencija i sinoda istočnih Crkava diljem svijeta imenovalo je osobu ili cijeli tim za provedbu sinodalnog procesa. Ocjenu Redovitog vijeća potkrijepili su rezultati razmjena tijekom petnaestak online susreta s predstavnicima Sinode iz cijelog svijeta u organizaciji Generalnog tajništva Biskupske sinode u studenom i prosincu 2021.

“Crkva je u hodu! Postoje jako veliki broj biskupija i drugih crkvenih stvarnosti koje su započele sinodalni proces. Laikat, više ili manje organiziran, i posvećeni život posebno pokazuju veliki zanos koji se pretvara u bezbroj inicijativa usmjerenih na promicanje crkvenog savjetovanja i razlučivanja. To potvrđuju brojna svjedočanstva koja su iz cijelog svijeta pristigla Generalnom tajništvu i povremeno se objavljuju na mrežnoj stranici synodresources.org: osim što su razlog za nadu, ona su i znak da je Duh Sveti na djelu”, kaže se u objavi Generalnog tajništva Sinode.

“Dokumenti koje je objavio generalni tajnik bili su dobro prihvaćeni, a hvalevrijedan napor uložen je u njihovo prevođenje na lokalnoj razini”.

“Oni koji već imaju sinodalno iskustvo govore o proživljenom iskustvu koje donosi radost i o stvarnoj preobrazbi njihova članstva u crkvenoj zajednici”.

“Iako mnogi vjernici doživljavaju sinodalni proces kao ključni trenutak za Crkvu, proces učenja, obraćenja i obnove crkvenog života, ipak se pojavljuju i neke poteškoće. Naznačeni su, zapravo, strahovi i suzdržanost među nekim skupinama vjernika i među klerom. Postoji i izvjesno nepovjerenje među laicima koji sumnjaju da se njihov doprinos doista uzima u obzir”.

Čini se da neke (nad)biskupije, uopće nisu pokrenule sinodalni proces 2021.-2023. na koji je pozvao Papa Franjo. Je li to klerikalizam koji je “perverzija u Crkvi”? (synod.vathetablet.co.uk; fratellanza.net).

 

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.