Stephan Leimgruber: Proširuje se usko razumijevanje blagoslova

Teolog Stephan Leimgruber hvali vatikansku deklaraciju Fiducia Supplicans, koja dopušta blagoslov homoseksualnih parova pod određenim uvjetima, izvijestio je 14. siječnja Vatican News

U komentaru za portal kath.ch govori o „respektabilnom koraku“. On smatra da ne smiju postojati preduvjeti kao što je neumjesno propitivanje života, „kao što je bila ranija fiksacija na šestu zapovijed u ispovijedi“, rekao je svećenik iz Luzerna, koji je do 2014. bio profesor religijske pedagogije na LMU München.

„Ovaj korak prema blagoslovu svih parova proširuje usko razumijevanje blagoslova“, piše Leimgruber. „Ovdje se ne radi o sakramentalnom blagoslovu ženidbe, nego o zazivanju Boga za par… Nije namjera opravdati određeni životni stil, već pastoralna podrška ljudima na njihovom putu“.

Novi dokument „ne govori o tome kako se ovaj blagoslov ostvaruje za svakoga u životu.“ To također „nije potpuno razvijen i dosljedan dokument u svakom pogledu“, no „u početku pokazuje novi smjer“. „Ono što mi je izvanredno je da ‘Fiducia supplicans’ signalizira početak promjene paradigme, nakon koje će vjerojatno uslijediti još nekoliko samoispravljanja“ (vatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.