Teologinja Linda Pocher: Papa je veliki pobornik đakonata otvorenog i za žene

Papa i njegov savjetodavni odbor pokušavaju razumjeti kako bi se mogao provesti đakonat koji bi bio otvoren i za žene, kaže teologinja Linda Pocher. Na sastanku Kardinalskog vijeća C9 čula su se iskustva iz Anglikanske Crkve.

Talijanska teologinja i redovnica Linda Pocher potvrdila je da papa Franjo podržava đakonat za žene. Kako izvještava španjolski portal „Religion Digital“, Papa je „jako naklonjen ženskom đakonatu“, prema riječima Don Boscove sestre, koja predaje kristologiju i mariologiju u Rimu. Vatikan trenutno pokušava razumjeti kako se đakonat žena može provesti u praksi.

Talijanska je teologinja na zahtjev pape Franje organizirala raspravu o ulozi žena na posljednjem sastanku Vijeća kardinala od 5. do 7. veljače. Jedna od sudionica je bila i anglikanska biskupica Jo Bailey Wells, koja je pozvana da predstavi iskustvo Anglikanske crkve s ređenjem žena. Na sastanku se, među ostalim, razgovaralo o „mogućim položajima žena u Katoličkoj Crkvi“, ali i „mogućnostima koje su već moguće u Crkvi“.

Jo Bailey Wells, Giuliva Di Berardino, papa Franjo i Linda Pocher

Proširiti prava svim krštenima

Biskupica je kardinalima i Papi opisala kako je u Engleskoj crkvi došlo do odluke da se dopusti ređenje žena i kako se život Crkve zbog toga promijenio. Pocher, koja je već sudjelovala na prethodnom sastanku Vijeća kardinala u prosincu 2023., objasnila je da poglavar Crkve želi ponovno promisliti i organizirati odnos između sakramentalnog svećeništva i svećeništva svih vjernika, „dajući da neka prava koja su donedavno pripadala biskupima, svećenicima i redovnicima, budu proširena na sve krštene“.

Vijeće kardinala, poznato i kao C9 (K9), savjetodavno je tijelo pape Franje. Sastoji se od skupine od devet kardinala koji predstavljaju Crkvu u različitim dijelovima svijeta. Franjo je tijelo stvorio šest mjeseci nakon preuzimanja službe 2013. godine. Od 2013. do 2023. minhenski kardinal Reinhard Marx bio je član Vijeća kardinala (religiondigital.org; katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.