Lurdski biskup: Rupnikovi mozaici moraju se ukloniti – ali ne odmah

Mozaici kontroverznog isusovačkog umjetnika Marka Rupnika u francuskom hodočasničkom gradu Lourdesu kad-tad će morati biti uklonjeni, kaže nadležni biskup. Ali za sada ostaju gdje jesu. No prvi korak je napravljen.

Mozaici kontroverznog isusovačkog umjetnika Marka Rupnika u francuskom hodočasničkom gradu Lourdesu zasad neće biti uklonjeni iz bazilike. Uvjeren je da će jednog dana morati otići, rekao je odgovorni biskup Lourdesa Jean-Marc Micas za francuski list La Croix u utorak 2. srpnja. Do tada, kao prvi korak, više se neće isticati, kao što je do sada činjeno uključivanjem osvjetljenja tijekom večernje marijanske procesije. Micas je istaknuo da je mozaike moguće ukloniti bez uništavanja. Nisu zalijepljeni direktno na zidove bazilike, već su postavljeni tako da se mogu ukloniti.

Njegovoj odluci prethodilo je osnivanje radne skupine u travnju 2023. za raspravu o daljnjem postupanju prema umjetninama na pročelju Bazilike svete krunice. Skupina mu je trebala pomoći u odluci koju je morao donijeti kao biskup, naglasio je tada Micas. Poznati slovenski umjetnik Rupnik pao je na loš glas zbog raznih optužbi za seksualno uznemiravanje i duhovno zlostavljanje. Družba isusova i Vatikan izrekli su mu kaznene mjere. Raspravlja se i o Rupnikovu redovničkom radu. Rupnik je u Lurdu 2008. godine, za 150. obljetnicu tamošnjih marijanskih ukazanja, dobio narudžbu za izradu mozaika na temu krunice za pročelje bazilike.

Lourdes mora biti mjesto utjehe za one koji su pogođeni

Micas je naglasio kako postoji suglasnost da Lourdes mora i dalje biti mjesto utjehe i zacjeljenja za one koji su pogođeni zlostavljanjem. No oko uklanjanja mozaika radna skupina je bila podijeljena. Zagovornici su naglasili da umjetnički ili ekonomski razlozi ne bi trebali biti važniji od brige za one koji su pogođeni zlostavljanjem. Protivnici su isticali da se traume žrtava ne mogu liječiti uništavanjem sjećanja na napade te da se djelo mora odvojiti od umjetnika kao osobe.

Za njega osobno bilo je ključno da mozaici mogu predstavljati prepreku za posjet Lourdesu onima koji su pogođeni. Sveprisutnost radova je problematična; nemoguće ih je promašiti. Lurd je mjesto milosrđa u kojemu na prvom mjestu moraju biti ranjeni u životu i oni od Crkvom, rekao je Micas. Obraćajući se pogođenima, istaknuo je kako su njihovi životi i osobnosti “beskonačno vrjedniji” od najljepšeg umjetničkog djela.

Pogođeni zahtijevaju daljnje korake

Skupina pogođenih žena, koju zastupa talijanska odvjetnica Laura Sgro, pozdravila je odluku, ali je pozvala na daljnje djelovanje. Iako mozaici više nisu osvijetljeni u večernjim satima, oni ostaju vidljivi tijekom dana, što potiče zaprepaštenje vjernika i osjećaj boli žrtava, stoji u priopćenju objavljenom u srijedu 3. srpnja. Pogođene osobe su spremne sastati se s biskupom Micasom kako bi razgovarali o prikladnom smjeru djelovanja (kna; vatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.