Mađarski benediktinac i nadopat uoči Papinog posjeta: Crkva mora otvarati nove putove

Nadopat opatije Pannonhalma benediktinac Cirill Hortobagyi od pape Franje se, tijekom njegova posjeta Mađarskoj za vikend, nada riječima ohrabrenja za otvorenu Crkvu. Katolička Crkva u Mađarskoj također traži načine obnove, rekao je Hortobagyi u ponedjeljak 24. travnja u intervjuu za Vatican News.

„Trebamo hrabrosti. Crkva bi trebala biti otvorenija. Za cijelo društvo, za one ljude koji su još nešto udaljeniji, ali su oni koji traže“, objasnio je 64-godišnji benediktinac, koji kao nadopat već pet godina vodi poznatu i drevnu opatiju Pannonhalma (Territorialis Abbatia Santi Martini Monte Pannonia), u Mađarskoj. Vjeruje se da je tu u blizini rođen Sveti Martin, po kojem je nazvano i brdo, a po njemu se taj benediktinski dom naziva i Opatija na Martinovom brdu.

Papa Franjo želi nastaviti Drugi vatikanski koncil (1962.-1965.) putem sinodalnosti na koju je pozvao cijelu Crkvu. Nekima je to, dodaje nadopat, još uvijek nepoznato. Također je primijetio tendenciju da se u Crkvi čeka i promatra. „Ali tako ne možemo dalje. Koncil je također zatražio nešto sasvim drugo: otvarati nove putove. To moramo nastaviti činiti“, naglasio je Hortobagyi.

Tijekom trodnevnog pastoralnog posjeta Mađarskoj papa Franjo boravit će u Budimpešti od petka do nedjelje. Službeni moto posjeta je „Krist je naša budućnost“. Hortobagyi je istaknuo da su desetljeća komunizma koja su dovela do političke promjene 1989. oslabila Crkvu u Mađarskoj. „Sada pokušavamo vidjeti kako se Crkva ovdje u Mađarskoj može graditi u današnjoj Europi.“ Za to su izuzetno važne Papine riječi, rekao je Hortobagyi (ika; vatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.