Majčinstvo Božje u riječima četvorice posljednjih papa

Mjesečnik Donne Chiesa Mondo (prosinac 2021.) vatikanskog lista L’Osservatore Romano donosi kratke misli četvorice posljednjih u nizu Rimskih biskupa o Božjem majčinstvu:

Homilija Pape Franje tijekom mise u Santa Marti, 11. prosinca 2014. godine

“Toliko nam je blizu da se Bog predstavlja kao majka, kao majka koja razgovara sa svojim djetetom. Majka kad pjeva uspavanku (ninna-nanna) djetetu imitirajući njegov glas te se učini malenom kao dijete i govori tonom djeteta do te mjere da se čini smiješnom ako čovjek ne razumije što je tu veličina”.

Papa Benedikt XVI. u knjizi Bog i svijet (2001.)

“Bog je Bog. On nije ni muškarac ni žena, nego je izvan rodova. Potpuno je Drugi. Smatram da je važno zapamtiti da je za biblijsku vjeru uvijek bilo jasno da Bog nije ni muškarac ni žena, već upravo Bog te da su muškarac i žena njegova slika. I jedno i drugo dolazi od njega i oboje su potencijalno zatvoreni u njemu”.

Papa Ivan Pavao II. na audijenciji od 8. rujna 1999., komentirajući prispodobu o izgubljenom sinu

“Milosrdni otac iz prispodobe, nadilazeći ih, u sebi sadrži sve crte očinstva i majčinstva. Bacivši se sinu oko vrata, pokazuje crte lica majke koja mazi sina i okružuje ga svojom toplinom”.

Papa Ivan Pavao I., Angelus od 10. rujna 1978. godine

“Mi smo objekti Boga vječne ljubavi. Znamo: Bog uvijek ima otvorene oči nad nama, čak i kad se čini da je noć. Bog je tata, još više je majka”.

(Donne Chiesa Mondo –  L’Osservatore Romano; fratellanza.net)

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.