Margareta Škotska

Od samog početka Margaretin život (oko 1046.-1093.) bio je oblikovan krvavim borbama za vlast europskih kraljevskih obitelji – a ona je željela da stvari budu drugačije.

Rođena je u Mađarskoj oko 1046. godine i bila je kći mađarske princeze Agate i Eduarda Athelinga, koji je protjeran iz Engleske. Njezin brat bio je budući kralj Engleske Edgar.

U dobi od deset godina, Margareta je poslana na engleski dvor svog prastrica da se školuje. Međutim, William Osvajač je poražen u bitci kod Hastingsa 1066. i Margareta je morala pobjeći u Škotsku.

Oko 1070. udala se za škotskog kralja Malcolma III., koji je bio poznat kao okrutan i dobio je nadimak „Krvavi“. Govori se da je Margareta puna ljubavi smirivala svog prgavog muža. Zajedno su imali osmero djece. Margareta je ubrzo hvaljena kao brižna majka koja se zalagala za javno obrazovanje i skrb za siromašne.

Pobožna kraljica često je molila do kasno u noć i promicala kršćansko obrazovanje u Škotskoj. Osnivanje opatije Dunfermline također se veže za Margaretu. Umrla je 16. studenog 1093., a svetom je proglašena 1693. godine. Njezin spomendan je 16. studenog (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.