María Lía Zervino: Dragi papa Franjo, hvala ti za godine izazova i iscjeljivanja Crkve. Ali žene ipak zaslužuju više

Prijevod otvorenog pisma papi Franji Maríe Líe Zervino, predsjednice Svjetske unije katoličkih ženskih organizacija (World Union of Catholic Women’s Organisations)

Dragi papa Franjo,

Prije svega jedno veliko hvala.

Hvala što si se u ovih osam godina darivao u potpunosti. Od početka si nas izazivao pastoralnim obraćenjem za cijelu Crkvu i prvi si koji tome težiš. Drugi vatikanski koncil označio je povijesni događaj u životu Crkve i tvoj pontifikat bit će prekretnica u intenzivnom i dugom procesu provedbe Koncila. Za to, kako mi Argentinci kažemo, moraš „sve meso staviti na roštilj“ („dati sve od sebe“).

Hvala ti što si kao svetac Asiški prepustio da te vodi Duh Sveti. Odgovorio si na „Franjo: idi i obnovi moju Crkvu“ i ponudio orijentaciju s Evangelii gaudium. Čuo si vapaj najsiromašnijih i planeta, identificirajući ih u jednoj krizi, na koju nas učiš odgovoriti s enciklikom Laudato si’. I uvidio si da je ključ za suočavanje s problemima našeg svijeta, uronjenog u Treći svjetski rat koji se vodi u dijelovima, društvo braće i sestara, kako je istaknuto u enciklici Fratelli tutti, i da se nastavi putem ekumenizma i međureligijskog dijaloga, poduzetim od strane tvojih prethodnika. Hvala ti što si Franjo 21. stoljeća i što se u Amoris laetitia pokazuje tvoja strast prema obiteljima, posebno onima najpotrebnijima.

Hvala ti što pokušavaš pročistiti i iscijeliti otvorene rane Crkve, grozote suvremenih zlostavljanja i ropstva, povrede dostojanstva žena i našu nevezanost u svakodnevnom življenju evanđelja. Hvala ti što si izašao iz okvira kritike i đavoljeg vrtloga, vodeći čamac čovječanstva usred oluje izazvane koronavirusom. Hvala ti što si nam pokazao da je neophodno poduzeti procese za postizanje promjene i da svaka promjena zahtijeva edukacijski proces koji uključuje sve. Posebno hvala što se trudiš Crkvi dati žensko lice koje je prepoznaje po nježnosti, blizini i milosrđu.

Drugo, želja da se ide korak dalje

Dragi papa Franjo, sjećam se da si nam prošle godine osobno preporučio da budemo hrabri poput Marije Magdalene, čak i kada se obraćamo Papi. Zato si dopuštam reći, sa svim poštovanjem, povjerenjem i privrženošću, da kao žena osjećam da nam se nešto duguje. Ti se boriš protiv mačizma i klerikalizma, ali mislim da se nije dovoljno pomaklo u iskorištavanju bogatstva žena koje čine veliki dio Božjeg naroda. Već postoji teologija žene s više razrada. Prikladnost žena dokazana je u građanskom društvu, u gospodarstvu, zdravstvu, obrazovanju, brizi za planet, obrani ljudskih prava i mnogim drugim područjima, naravno, također u obitelji i katehezi.

Ova poruka ne želi biti tvrdnja. Nije riječ o zauzimanju pozicija koje bi bile „kao vaze za cvijeće“, samo ukras, jer je moderno postavljati žene, niti je riječ o tome da se dolazi na mjesta da bi se „popeli“ na pozicije moći. Ne. Riječ je o služenju Crkvi s darovima koje nam je dao Otac Stvoritelj: osebujnom inteligencijom i osjetljivošću, afektivnošću i posebnom sposobnošću za rađanje i formaciju ljudi te posebnom sposobnošću za stvaranje međusobnih dobara. Neka se tvoja izražena želja da žene zajedno s muškarcima uključe u timove koji donose odluke prestane smatrati utopijom i postane nešto uobičajeno u Crkvi.

Treće, dijeljenje sna

Mogu li s tobom podijeliti svoj san? Sanjam o Crkvi koja ima prikladne žene kao sutkinje na svim sudovima u kojima se vode bračni sporovi, u formacijskim timovima svakog sjemeništa i za vršenje službi kao što su slušanje, duhovno vodstvo, pastoralna zdravstvena skrb, briga za planet, obrana ljudskih prava itd., za što su po svojoj prirodi žene jednako ili ponekad bolje pripremljene od muškaraca. Ne samo posvećene žene, nego koliko je još laikinja u svim krajevima svijeta spremno služiti!

I ja sanjam da ćeš tijekom svog pontifikata, zajedno s biskupskim sinodama, otvoriti drugu sinodu: sinodu Božjeg naroda, s razmjernom zastupljenošću klera, posvećenih muškaraca i žena te laika i laikinja. Više nećemo biti sretni samo zato što žena glasa prvi put, nego zato što će mnoge pripremljene laikinje, u zajedništvu sa svim ostalim članovima takve sinode, dati svoj doprinos i svoj glas koji će pridonijeti zaključcima koji će biti stavljeni u tvoje ruke. Vjerojatno, Sveti Oče, već imaš ovu „kartu u svom špilu“ da provedeš sinodalnost u praksi i čekaš pravi trenutak da je odigraš.

Uvjeravam te, dragi papa Franjo, zajedno sa zajednicama kojima pripadam, Svjetskom unijom katoličkih ženskih organizacija (WUCWO) i Udrugom posvećenih djevica Servidoras – koju je u tvojoj matičnoj biskupiji, Buenos Ariesu, osnovao otac Luis María Etcheverry Boneo, sluga Božji – u naše molitve, povjeravamo te Mariji. Žao mi je što nismo krenuli tvojim stopama u mnogim aspektima. Obvezujem se, zajedno s milijunima katolkinja, dublje razmišljati o tvojim učenjima i provoditi ih u praksi.

Priznajem ti da se svako jutro, kad se probudim, pitam: čime će nas Papa danas iznenaditi? Hvala ti što otvaraš toliko putova za Crkvu. I zahvaljujem Božjoj Providnosti za ovo i mnogo više što smo primili po tebi, tijekom ovih prvih osam godina pontifikata.

María Lía Zervino, Servidora
Kći Crkve (americamagazine.org; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.