Marianne Heimbach-Steins za Vatican News o sedmoj obljetnici enciklike Laudato si’

Laudato si’ je „vrlo, vrlo važna prekretnica u katoličkom socijalnom nauku“, kaže katolička socijalna etičarka i profesorica Marianne Heimbach-Steins, u povodu sedmog rođendana socijalne enciklike pape Franje koja je objavljena na Duhove 2015. Kao nastavak, teologinja bi rado vidjela Franjinu encikliku o nenasilju, rekla je u razgovoru za Vatican News.

Marianne Heimbach-Steins katolička je teologinja, direktorica Instituta za kršćanski socijalni nauk i voditeljica Ureda za teološka istraživanja roda Katoličkog bogoslovnog fakulteta pri Westfälische Wilhelms-Universität Münster u Njemačkoj. Članica je Središnjega odbora njemačkih katolika (ZdK). Profesorica Heimbach-Steins encikliku Laudato si’ smatra izvanrednim papinskim tekstom jer je proširio perspektivu Crkve. Ona dodaje da je dokument „vrlo, vrlo važna prekretnica u katoličkom socijalnom nauku“. Enciklika jasno daje do znanja da odgovornost koju mi ljudi imamo za zajednički život ne završava na granicama našeg čovječanstva, već da ona uključuje cjelokupnu ekologiju. I zato je to ekološko-socijalna enciklika koja ovu veliku temu odgovornosti za zajednički život u zajedničkom domu, u cjelini životnog konteksta, postavlja kao temu par excellence. Nije riječ o jednoj temi među mnogima, to smo već imali, već o velikim problemima u drugom desetljeću 21. stoljeća.

Vatican News: I prije su postojali katolički dokumenti o održivosti, ekologiji, odgovornosti za stvaranje, ali nikad na tako visokoj razini. Što bi nedostajalo da nemamo Laudato si’? Bi li Katolička Crkva tada jednostavno zaostajala za razmišljanjem o održivosti koje dobiva sve više prostora u sekularnom društvu?

Marianne Heimbach-Steins: Mislim da bi nedostajalo ovo vrlo jasno pozicioniranje, s jedne strane u Crkvi, a s druge strane i u svijetu, u svjetskom javnom mnijenju, u svjetskoj politici: da se Katolička Crkva, kao akter koji radi za održivost, zalaže za ekološki svjesni suživot i prihvaća odgovornost. U tom pogledu to je prekretnica. Ali to je i veliki izazov. Jer do danas imamo napetost između pozicioniranja najvišeg naučavanja s jedne strane i realizacije u mnogim područjima prakse. Naravno, u Crkvi ima mnogo aktera koji rade na ekološki odgovoran način. Ali mislim da nam je zaista potrebno ovo vrlo jasno pozicioniranje odozgo, koje postavlja prekretnicu za važnost društvene i ekološke odgovornosti s kojom se ljudi, kršćani, moraju suočiti. A imati tu prekretnicu je iznimno vrijedno. Nedostajao bi nam da je nemamo.

Vatican News: Enciklika nije samo upućena svim ljudima dobre volje, poput Pacem in terris i mnogih kasnijih enciklika, već je upućena svim ljudima. Je li to mali korak, mali pisani dodatak, za Papu i veliki korak za Katoličku Crkvu?

Marianne Heimbach-Steins: Prije svega, to je signal da ova razina odgovornosti, o kojoj se govori u enciklici, jednostavno ne može nikoga izostaviti i da jednostavno svi pripadaju tom holističkom, cjelokupnom, kontekstu života. Zato se obraća svima. U poglavljima se opet obraća svim ljudima dobre volje. Ovdje Papa pravi finu razliku između obuhvaćanja svih u ovom zajedničkom domu, preuzimanja odgovornosti za nju i pitanja: Kako ćemo to utemeljiti? Da, mislim da je to vrlo suptilna razlika koju pravi. Vjerujem da je ovo za Katoličku Crkvu u cjelini veliko pitanje kada se gleda na socijalni nauk Crkve u cjelini, a to uvijek mora uključivati sve osobe, nikada se ne može odnositi samo na kršćane. U tom smislu, to je zapravo logičan nastavak glavne linije.

Vatican News: Gospođo Heimbach-Steins, što bi papa Franjo sedam godina kasnije mogao učiniti da još bolje promovira sadržaj Laudato si’?

Marianne Heimbach-Steins: Ako pogledamo ovo pitanje danas u uvjetima koje trenutačno imamo, s ekološkim pogoršanjem, s ratnom situacijom u Ukrajini i mnogim drugim problematičnim stvarima u svijetu, onda bih rekla: Moja želja bi bila da Papa ponovno piše nešto veliko u obliku enciklike, nešto na temu aktivnog nenasilja u velikom horizontu mira, društvenog suživota i ekološke odgovornosti (vatican newsika).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.