Marija, ime koje ujedinjuje

Shahrzad Houshmand Zadeh

Za kršćane širom svijeta Marija ima naslove Majke Božje, Djevice, Bezgrešne, Uznesene, Svete, Blažene. I vrlo je jasna njezina velika važnost u umovima i srcima kršćana. Dvije tisuće godina njezina ljepota hrani umjetnost i duhovnost.

No ono što iznenađuje je njezino štovanje među muslimanima diljem svijeta i njezina izuzetna, ako ne i jedinstvena prisutnost u svetom tekstu, Kur’anu.

Postoje stotine džamija nazvanih po Mariji, u Aziji, Africi, na drugim kontinentima, kod sunita i šijita. U Pakistanu se svake godine održava hodočašće u kojem sudjeluju stotine tisuća žena i muškaraca, mladih i starih, kršćana, muslimana i hindusa, koji povodom blagdana 8. rujna, Rođenja BD Marije, odlaze u svetište Mariamabad, grad Marijin, hodaju rame uz rame, pjevaju, plešu i mole zajedno.

Muslimanke za vrijeme porođaja i poroda čitaju 19. poglavlje Kur’ana koje nosi ime Marija i koje govori o njoj. Tisuće su i tisuće muslimanskih djevojaka koje se zovu Maryam, Merjem ili Merima, što je Marijino ime na arapskom.

Ljepota i čistoća Marije povod su i razlog za sastavljanje pjesama desetina i desetina perzijskih ili arapskih pjesnika.

Rumi, veliki perzijski mistični pjesnik iz XIII. stoljeća, predstavlja Mariju kao svjetlo koje treba slijediti, uspoređujući u Knjizi unutarnjih dubina njezinu bol tijekom poroda, kada se osjećala samom i napuštenom, s boli duše na duhovnom putu u potrazi za Bogom, ovim riječima: “tijelo nalikuje Mariji. Svatko od nas ima Isusa u sebi, ali dok ne iskusimo ovu bol u sebi, naš Isus se neće roditi. Ako ta bol nikada ne dođe, onda se Isus vraća na svoje ishodište istim skrovitim putem kojim je i došao, ostavljajući nas samima i bez ikakva dijela sebe”.

Prema kur’anskoj priči, vrlo mlada Marija izabrala je svjetlo: “Sjeti se Marije kada se od svoje obitelji na istok povukla”, sharqiyyan (Kur’an 19,16). Riječ sharqi znači istok. A Marijin je istok njezino skrovito srce. U predaji se kaže da je vjerničko srce Božje prijestolje, Marija je Božja tajna, a Bog njezina tajna.

Nakon što je izabrala svoj put, Ona neko vrijeme gradi svoj unutarnji dvorac kako bi meditirala i uživala u svjetlu iznutra: “Stavila je zastor između sebe i drugih” (Kur’an 19,17) te kako bi razmišljala o vječnosti i susrela svog voljenog Gospodina u njegovim najljepšim izrazima: “Bogu najljepša imena, zazovite ga njima” (Kur’an 7,180).

“On je Bog. Nema Boga osim Njega, Poznavaoca vidljivog i nevidljivog svijeta. On je Milostivi, Samilosni. On je Bog! Nema drugog Boga osim Njega. On je Vladar, Sveti, Mir, Čuvar, Svemogući, Silni, Uzvišeni, Veličanstveni, Gordi, Začetnik svega, Onaj koji svemu daje oblik, On ima najljepša imena. Njega hvale oni na nebesima i na Zemlji, On je Silni i Mudri”. (Kur’an 59,22-24).

Danas je više nego ikad Marija goruće svjetlo jedinstva između kršćana i muslimana.

Živimo u vrlo specifičnom povijesnom trenutku, s jedne strane Zemlja je postala globalno selo, s druge strane raste neravnoteža u raspodjeli resursa. Papa Franjo u svom govoru sudionicima konferencije „Izgledi za svijet bez nuklearnog oružja i za cjelovito razoružanje“ 10. studenog 2017. kaže: „Međunarodnim odnosima ne može dominirati vojna sila, međusobno zastrašivanje, razmetanje ratnim arsenalima. Oružje za masovno uništenje, posebno atomsko, ne stvara ništa osim varljivog osjećaja sigurnosti i ne može izgraditi osnovu za miran suživot među članovima ljudske obitelji, koji umjesto toga mora biti nadahnut etikom solidarnosti”.

Suočena s tim ponorom, Marija je doista najmoćnije oruđe jedinstva i mira koje izgara da osvijetli put članovima ljudske obitelji i da nadahnjuje etiku solidarnosti. I za kršćane i za muslimane ona je majka Isusa Krista, koji je rođen izravnim zahvatom Duha Svetoga, ona je djevica i po Kur’anu, ona je konkretan primjer vjere i vjernosti, za sva ljudska bića u svijetu svih vremena (Kur’an 66,12). Ona je blažena, sveta, slobodna, bezgrešna, učiteljica proroka svoga vremena Zaharije (Kur’an, 3,37).

Ona je jedina imenom nazvana žena u cijelom svetom tekstu muslimana! To je misterij, možda sačuvan upravo za naše doba, neka vrsta – reklo bi se – marijanskog ukazanja u Kur’anu.

Vrlo značajan kuranski odlomak o Mariji koji je svima ukazuje kao goruće svjetlo jedinstva je kada se ona predstavlja kao primjer za sve vjernike svih vremena. Evo žene! Marija! A Kur’an u njoj i s njom objašnjava kriterij za sposobnost izgradnje svijeta mira, sklada i jedinstva: mudrost koja je sposobna prihvatiti sve i svakoga te prihvatiti religijski pluralizam, vjerujući u Božje knjige: “[Evo vam uzora za nasljedovanje] Marije, one koja je sačuvala svoje djevičanstvo i mi smo u nju udahnuli svoga Duha, ona je upoznavala i povjerovala u riječi Gospodnje i u Njegove knjige”.

Tri glagola, tri zadatka: čuvati, upoznavati, prihvatiti pluralnosti (Donne Chiesa Mondo – L’Osservatore Romano).

Teologinja Shahrzad Houshmand Zadeh rođena je u Teheranu (Iran). Diplomirala je islamsku teologiju na Sveučilištu u Teheranu i fundamentalnu kršćansku teologiju na Papinskom sveučilištu južne Italije. Stručnjakinja je za kuransku kristologiju i autorica mnogih članaka na temu dijaloga između islama i kršćanstva. Profesorica je islamskih znanosti na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. Majka troje djece, uvijek je bila uključena u islamsko-kršćanski dijalog. Suosnivačica i predsjednica udruge “Donne per la dignità”, od 2005. godine surađuje s centrom Cipax, Međureligijskim centrom za mir u Rimu.

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.