Mario Trifunović u emisiji Blagoslov putnika: Strah je najveći neprijatelj vjere

Emisija Isusovačke službe za izbjeglice u BiH – „Blagoslov putnika”, koja se emitira svake treće nedjelje u mjesecu u 14h, posvećena je migrantima i izbjeglicama u BiH, njihovim snovima, nadama i tegobama, kao i ljudima koji ih svakodnevno prate, susreću i njihov put čine lakšim i smislenijim.

O stvarnosti migracija nerijetko se u medijima govori kao o migrantskoj krizi, izazovu ili sigurnosnoj situaciji. To nije dovoljno. A što ako kriza može biti milosni trenutak, ili što ako nas izazov može mijenjati na bolje?

Emisija „Blagoslov putnika“ na Radio Mariji BiH, temeljena na Isusovačkoj duhovnosti i biblijskoj slici čovjeka kao putnika, prolaznika na ovoj zemlji, želi ponuditi nešto više, istinitije i cjelovitije. Zajedno sa svojim gostima, voditeljica emisije Roberta Nikšić, teologinja i zagovornica za prava migranata u Isusovačkoj službi za izbjeglice u BiH, promišlja sliku putnika utemeljenu u Svetom Pismu, gdje se put u novo i nepoznato povezuje sa Božjim pozivom, obećanjem njegova blagoslova, obilja i potomstva.

Emisija je stoga i glas putnika. Što nam svojim prisustvom poručuju putnici, kakvu istinu o nama, svijetu i o Bogu donose? Znamo li koliko smo blagoslovljeni njihovim prisustvom, i jesmo li i sami blagoslov drugima?

U najnovijoj epizodi, Mario Trifunović, novinar i teolog, sažeo je cijelu našu emisiju u jednu rečenicu: “Strah je najveći neprijatelj vjere.” Strah često diktira način izvještavanja o migracijama. S Mariom smo razgovarali o ulozi novinara u tom kontekstu i ulozi teologa u društvu i Crkvi. Na kraju dotaknuli smo se neizbježna pitanja u ovoj emisiji, a to je, koje sve blagoslove izbjeglice i migranti mogu donijeti, samo ako im to dopustimo. 

Više o tome poslušajte u nastavku: 

Emisija Blagoslov putnika, gost Roberte Nikšić bio je Mario Trifunović

Ovom emisijom Isusovačka služba za izbjeglice započela je obilježavanje Svjetskog dana izbjeglica (24.9.2023), posvećujući mu cijeli ovaj tjedan, kao i svake godine, kako bi ukazali na izazove s kojima se izbjeglice susreću u potrazi za boljim životom (radiomarija.ba; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.