Marseille. Kardinal Jean-Marc Aveline: Mediteran kao mjesto bratstva

Nakon što je Vatikan objavio program sljedećeg putovanja pape Franje u subotu, 29. srpnja, za Vatican News je to komentirao nadbiskup Marseillea. Biskupija kardinala Jean-Marca Avelinea poziva na Mediteranske susrete koje organizira od 17. do 24. rujna pod nazivom „Mediteran, mozaik nadâ“. U razgovoru kardinal Aveline govori o teološkim i duhovnim temama ovog posjeta.

Franjo planiranim odlaskom u Marseille nastavlja svoje mediteransko hodočašće koje je započeo prije deset godina posjetom Lampedusi na početku svog pontifikata, rekao je kardinal Aveline. „Godine 2023. slavimo desetu obljetnicu njegova prvog apostolskog putovanja na Lampedusu u srpnju 2013., samo nekoliko mjeseci nakon izbora. Od tada je posjetio i Tiranu, Sarajevo, Lezbos, Kairo, Jeruzalem, Cipar, Rabat, Napulj, Maltu itd.”, podsjeća kardinal iz Marseillea.

„Kao pastir sveopće Crkve, ali i kao Rimski biskup, Papa kroz ovakva putovanja izražava vrlo posebnu pozornost prema narodima Mediterana. Franjo stoga ne dolazi u Marseille da skrene pozornost na sebe, nego da nas pozove da zajedno s njim pogledamo Mediteransko more, na izazove s kojima se ono suočava”, nastavio je kardinal.

„Još ne znamo što će Papa reći u Marseilleu, ali njegov dolazak je poruka sama po sebi. Naime, ovaj multikulturalni i multireligijski grad, pun potencijala i energije, bori se i s golemim poteškoćama: velikom nesigurnošću za velik dio stanovništva, smrtonosnim posljedicama trgovine drogom, stalnim problemima nezaposlenosti, nesigurnosti, nedostatka obrazovanja itd. No, ova velika mediteranska luka, koja je tijekom svoje povijesti primala sve one koji su svoju zemlju napustili zbog rata ili neimaštine, zna u svojoj raznolikoj populaciji pronaći i izvore hrabrosti, solidarnosti i nade koju mora imati svatko kako bi mogao prevladati poteškoće života.“

Stoga je posjet pape Franje također razlog za radost i ponos kršćana i stanovnika grada, dakle domaćinâ Papinog posjeta. Crkva u Marseilleu sanja o mediteranskom području koje je „mjesto bratstva i sestrinstva“, kaže kardinal Aveline, dodajući: „Ako je Papa odlučio doći u Marseille, to je zato što zna da se iz ovog grada može obratiti cijeloj Francuskoj, pa i narodima Europe i cijeloga Mediterana. Posjet se odvija u sklopu Mediteranskih susreta koji okupljaju brojne biskupe iz raznih priobalnih država te studente i mlade stručnjake iz obalnih mjesta. Papin posjet promiče sinodalni rad svećenika na Mediteranu – a potiče i razradu teološkog promišljanja temeljenog na specifičnim pitanjima s kojima se suočavaju narodi Mediterana” (vatican news; ika; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.