Bertram Meier: Ne podređivati politiku vojnoj moći

U Njemačkoj se raspravlja o ponovnom uvođenju obveznog vojnog roka, kao i u Hrvatskoj i još nekim zemljama. O tome se sada očitovao i augsburški biskup Bertram Meier. Zalaže se za to da se ne zaborave i drugi aspekti sigurnosne politike.

Augsburški biskup Bertram Meier upozorio je na potpuno podređivanje politike mira i sigurnosti načelu ratne sposobnosti. Biskup je to rekao u četvrtak 29. veljače za katolički tjednik „Die Tagespost“. Međutim, snažna demokracija također mora biti sposobna braniti se. Ne zna bi li ponovno uvođenje vojnog roka bilo učinkovito rješenje. „Ovo je politička odluka koja se mora pažljivo donijeti na temelju činjenica i argumenata.“

Meier je podsjetio na deklaraciju njemačkih biskupa o ratu protiv Ukrajine 2022. U njoj su biskupi upozorili da poboljšanje životnih uvjeta u siromašnim zemljama i odlučna klimatska politika imaju i aspekte sigurnosne politike.

Augsburški biskup također je pozvao ljude da brane demokraciju političkim angažmanom. Minimum je izlazak na izbore, što više ljudi treba to iskoristiti, rekao je Meier. Bio je impresioniran brojnim prosvjedima protiv desnog ekstremizma proteklih tjedana. „Bili su tamo mnogi kršćani, uključujući biskupe. Ovo je znak nade“ (kna; ika; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.