Mel Gibson podržao Viganòa: Izopćenje iz Katoličke Crkve je čast

Ni nakon osuđujuće presude Dikasterija za nauk vjere, pristaše nisu napustile stranu raskolnika Carla Marije Viganòa. Američki redatelj Mel Gibson čak se nada da će i sam biti izbačen iz „pogrešne Crkve“.

Američki glumac i redatelj Mel Gibson podržava nedavno ekskomuniciranog nadbiskupa Carla Mariju Viganòa. „Naravno, čast je biti nazvan raskolnikom i ekskomuniciran od strane Jorgea Bergoglia, s obzirom na to da je on potpuni otpadnik i isključuje vas iz pogrešne institucije“, napisao je Gibson u pismu napisanom na talijanskom i engleskom te poslanom Viganòu, objavljenom na blogu tradicionalističkog novinara Alda Marije Vallija. Gibson je izrazio sućut što Viganò mora patiti zbog ove „teške nepravde“. „Za mene i mnoge druge, ti si vrlo hrabar heroj.“

Gibson je u svom pismu naglasio da se slaže s Viganòom „100 posto da je postkoncilska Crkva lažna Crkva“. On je sam dao sagraditi katoličku crkvu u kojoj se mole samo tradicionalne molitve. „Tamo ste dobrodošli slaviti misu u bilo koje vrijeme“, napisao je. Što se tiče pape Franje, istaknuo je da on nema ovlasti ekskomunicirati Viganòa. „Radujte se! Ja sam s vama i nadam se da će i mene Bergoglio izopćiti iz svoje lažne Crkve“, rekao je Gibson. Redatelj je poznat po svojoj bliskosti tradicionalističkim pozicijama i pretkoncilskoj liturgiji te je u prošlosti podržavao Viganòove priče o teorijama zavjera.

Poznati redatelj nije jedini koji podržava Viganòa. „Platforma je izašla na vidjelo“, rekao je Strickland, koji je prošlog studenog uklonjen s čela biskupije Tyler. „Trebali bismo pažljivo pogledati Vatikan koji se ponaša na ovaj način“, dodao je. Umjesto da se pozabavi pitanjima i optužbama koje je postavio Viganò, on je hitno udaljen iz crkve, „očito s ciljem da ga se ušutka“. Čak i prije osuđujuće presude Dikasterija za nauk vjere, američki glumac Jim Caviezel također je pozvao na X-u da moli za Viganòa „u ovom teškom trenutku“ i opisao ga kao „borca ​​za istinu“. Caviezel je glumio Isusa u Gibsonovom filmu „Muka Kristova“. Među ostalima, bio je jedan od sudionika Velikog molitvenog dana ‘Progledaj srcem: Neka vatra siđe’ 27. svibnja 2023. godine u dvorani Arena Zagreb. Na taj je događaj bio pozvan i masno plaćen za svoj dolazak, iako je i prije toga bilo poznato njegovo protivljenje papi Franji, kao i njegove razne kontroverzne izjave.

Vatikan je u petak priopćio da je Dikasterij za nauk vjere okončao suđenje protiv Viganòa osuđujućom presudom te da je bivši nuncij time kao kaznu dobio ekskomunikaciju. Viganò je dakle osuđeni raskolnik. „Dobro su poznate njegove javne izjave koje pokazuju njegovo odbijanje priznavanja i podložnosti Papi, zajedništva s njemu podložnim članovima Crkve te legitimitetu i magistralnom autoritetu Drugoga vatikanskog koncila“, priopćio je Dikasterij. Nadbiskup je ranije najavio da se odriče prava na obranu i da će optužbu doživjeti kao čast. Istodobno je papu Franju optužio za raskol i herezu (katholisch.de; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.