Metropolit Daniil postaje novi bugarski patrijarh

Nakon smrti patrijarha Neofita, Bugarska pravoslavna Crkva izabrala je novog poglavara: dosadašnjeg vidinskog mitropolita Danila. Na njegovu ustoličenju sudjeluje i kardinal Kurt Koch.

Bugarska pravoslavna Crkva izabrala je dosadašnjeg mitropolita Danila iz dunavskog grada Vidina za svog novog patrijarha. U nedjelju je 69 svećenika i laika koji su se okupili na zemaljskom vijeću u glavnom gradu Sofiji glasovalo za 52-godišnjaka u drugom krugu izbora. Kako su prenijeli i lokalni mediji, protukandidat, mitropolit Grigorije (53) iz Vrace dobio je 66 glasova.

U prvom krugu glasovanja nitko od predloženih kandidata nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu. Dva kandidata s najviše glasova prošla su u drugi krug. Bila je potom dovoljna obična većina. Izbor je bio neophodan jer je patrijarh Neofit preminuo 13. ožujka u 78. godini života. Crkvu je vodio od 2013. godine.

Daniilov izbor za doživotnog poglavara Crkve smatra se iznenađenjem. Smatralo se da bolje šanse ima mitropolit Grigorije, kojeg je Sveti sinod u ožujku imenovao vršiteljem dužnosti. Novi patrijarh Daniil rođen je 2. ožujka 1972. godine. Počeo je studirati engleski jezik u Sofiji 1996. godine, ali se sljedeće godine odlučio za studij teologije i ušao u manastir. Biskup je od 2008. godine. Od 2010. stekao je puno iskustva u inozemstvu kao vikar metropolita Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Australije sve dok nije izabran za meropolita Vidina u sjeverozapadnoj Bugarskoj 2018.

Prije desetak dana crkveno upravno tijelo, Sveti sinod, predložio je trojicu mitropolita kao kandidate za izbor patrijarha, kako nalaže crkveni statut. Područnom vijeću pripadaju svi biskupi te klerici i laici koje su poslale biskupije. U izboru patrijarha sudjelovali su i predstavnici manastira, sjemeništa i teoloških fakulteta.

Novi patrijarh bit će ustoličen u katedrali u Sofiji u nedjelju 30. lipnja poslijepodne. Na svečanom obredu žele sudjelovati i počasni poglavar Pravoslavne Crkve, ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej i vatikanski ekumenski prefekt kardinal Kurt Koch.

Kao poglavar Bugarske pravoslavne Crkve, Neofit je pomogao u zacjeljivanju rana koje su proizašle iz raskola u Crkvi 1990-ih. Bio je tada protupatrijarh. Velike pogrebne svečanosti za Neofita pokazale su njegovu popularnost među stanovništvom. Otprilike dvije trećine od 6,4 milijuna Bugara ispovijeda pravoslavno kršćanstvo. Samo nešto manje od 39 tusuća ljudi izjasnilo se da su katolici na popisu stanovništva 2021. godine (kna; bg-patriarshia.bg; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.