Musliman odustao od spaljivanja Biblije i Tore u Švedskoj. ‘Mi ne spaljujemo knjige’

Muškarac koji je najavio da će spaliti Toru i Bibliju ispred izraelske ambasade u Stockholmu ipak je odustao od svog plana. Unatoč tome što mu je policija dala dopuštenje da održi skup troje ljudi, 32-godišnji Ahmad A. je poručio da nema namjeru spaljivati knjige i umjesto toga bacio je upaljač na tlo, piše DW.

“Nikada nisam mislio zapaliti bilo koju knjigu. Ja sam musliman, mi ne spaljujemo (knjige)”, citirala je televizija SVT riječi muškarca okupljenima. Ahmad je kazao kako je pravi razlog prosvjeda bio skrenuti pozornost na razliku između slobode govora i vrijeđanja drugih etničkih skupina.

“Moramo se poštovati”

“Ovo je odgovor ljudima koji spaljuju Kur’an. Želim pokazati da sloboda izražavanja ima ograničenja koja se moraju uzeti u obzir. Želim pokazati da se moramo poštovati, živimo u istom društvu. Ako ja zapalim Toru, drugi Bibliju, treći Kur’an, ovdje će biti rata. Ono što sam htio pokazati je da to nije u redu učiniti”, dodao je Šveđanin sirijskog podrijetla.

Planirano spaljivanje Tore i Biblije trebalo se dogoditi samo nekoliko dana nakon što je drugi čovjek zapalio stranice Kur’ana, svete knjige islama, što je izazvalo široku osudu muslimana diljem svijeta. Vjernici smatraju spaljivanje svetih knjiga bogohulnim, a drugi ističu da je upravo to primjer slobode izražavanja, koja je zaštićena švedskim ustavom. 

Zakoni o bogohuljenju u Švedskoj napušteni su 1970-ih. Čovjek koji je podnio zahtjev za današnji skup priznao je da je to odgovor na spaljivanje Kur’ana ispred džamije u Stockholmu prošlog mjeseca od strane iračkog imigranta.

Spaljivanje Kurana zakompliciralo ulazak Švedske u NATO

Nakon tog incidenta, švedske vlasti su priopćile da su otvorile istragu zbog “agitacije protiv jedne skupine”, ističući da je muškarac spalio knjigu vrlo blizu džamije. Sličan prosvjed ekstremno desnog aktivista održan je ispred turskog veleposlanstva u Stockholmu ranije ove godine, što je zakompliciralo napore Švedske na putu prema NATO-u. 

U srijedu je glavno tijelo UN-a za ljudska prava velikom većinom odobrilo mjeru kojom se zemlje pozivaju da učine više kako bi spriječile vjersku mržnju nakon spaljivanja Kur’ana. Švedska vlada također je osudila spaljivanje Kur’ana kao “islamofobično”, ističući da zemlja ima “ustavom zaštićeno pravo na slobodu okupljanja, izražavanja i demonstracija”.

U međuvremenu, policija u Stockholmu naglasila je da može odbiti odobrenje javnog okupljanja samo ako uzrokuje velike poremećaje ili predstavlja rizik za javnu sigurnost. “Policija ne izdaje dozvole za spaljivanje različitih vjerskih tekstova – policija izdaje dozvole za održavanje javnog okupljanja i izražavanje mišljenja”, rekla je policijska glasnogovornica Carina Skagerlind (dw.com; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.