Nadbiskup Burger: Crkva treba odgovore na prekretnicu

Freiburška nadbiskupija nalazi se pred velikim strukturnim reformama. Na biskupijskom sastanku, nadbiskup Stephan Burger pozvao je na jačanje kršćanske poruke i priznao: “Možda smo u prošlosti previše upravljali”.

Nadbiskup Freiburga Stephan Burger vidi Katoličku crkvu u Njemačkoj na pragu prekretnice. Sigurnosti postaju krhke, kršćanska vjera često gubi svoju proročku snagu, a katolici se udaljuju od svoje Crkve “u neviđenoj mjeri”, rekao je Burger u petak na početku Biskupijskog foruma u Freiburgu. “Doživljavamo razvoj koji traje desetljećima, također zato što više nismo u stanju svoju vjeru učiniti opipljivom kao Radosnu vijest koja je relevantna za život i društvo”. Nadbiskup je samokritično rekao: “Možda smo u prošlosti previše upravljali”.

Burger je potaknuo katolike da “snagu kršćanske poruke” ponovno učine opipljivijom, za svakog vjernika, za Crkvu i za društvo u cjelini. Koliko je to važno vidi se, primjerice, u ogromnoj spremnosti pomoći ratnim izbjeglicama iz Ukrajine.

Burger je pozvao oko 200 sudionika Biskupijskog foruma, koji je u petak i subotu organiziran online, na kritički i otvoren dijalog. Sada se radi o odluci o strategiji crkvenog života u Freiburškoj nadbiskupiji u narednim godinama.

Udruga mladih: Potrebna je promjena kulture, a ne samo tekstovi
U ime katoličke udruge mladih u nadbiskupiji, članica ureda za mlade Theresa Hunnius rekla je da je sada potrebna hrabrost za razvoj i isprobavanje novih, kreativnih ideja. “Nema svrhe samo prosljeđivati ​​tekstove, moramo ići naprijed i započeti pravu promjenu kulture”. Prema njenim riječima, Biskupijski forum nudi priliku za to.

Forum do subote 26. ožujka raspravlja o ključnim točkama modela crkvenog života u župama i Caritasu. U srpnju će se ponovno sastati novoformirano tijelo u kojem su zastupljena župna vijeća, svećenici te crkvene udruge i skupine. Tada bi se trebale donijeti odluke o konkretnim provedbenim idejama i prioritetima.

Katolička crkva na jugozapadu Njemačke trenutno je suočena s velikim promjenama, također zbog manjka svećenika i sve manjeg broja vjernika. Nadbiskupija planira reorganizirati strukture i pastoral do 2025. godine – pod okriljem onoga što će u budućnosti biti 36 velikih župa. Dogovaraju se financijske uštede. Drugi važan cilj je jačanje zaštite okoliša i energetske učinkovitosti. Srednjoročno, Crkva želi postati klimatski neutralna (kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.