Nadbiskup Liverpoola: Sinoda bi mogla otvoriti put đakonicama

U listopadu se u Rimu sastaje svjetska Sinoda o sinodalnosti. To bi moglo utrti put za ređenje “viri probati”, kao i za đakonice, kaže nadbiskup Malcolm McMahon iz Liverpoola. Apelira na razumijevanje.

Nadbiskup Liverpoola Malcolm McMahon smatra da bi svjetska Sinoda o sinodalnosti mogla otvoriti Crkvu ređenju “viri probati”, đakonica, kao i većem uključivanju istospolnih parova. “Moramo biti otvoreni za buduće promjene, bilo u ministerijalnim službama ili načinima zajedničkog života”, rekao je u ponedjeljak u podcastu britanskog časopisa Tablet. “Radimo na različitim moralnim alternativama sadašnjim načelima.”

Važno je ne inzistirati previše na vlastitom stajalištu, smatra dominikanac. „Moramo dublje osluškivati ​​i percipirati mnoge aspekte svakodnevnog ljudskog života. On ne vidi nikakve “teološke zapreke” za ređenje zaslužnih oženjenih muškaraca za svećenike, kao što nema “previše zapreka” ni za ređenje žena za đakonice. Također je “uvijek integrirao homoseksualce u život župe”, rekao je McMahon. Osobne postupke i moral treba prepustiti ispovjednicima. Također se izjasnio za to da se laicima da više riječi u izboru biskupa.

Na zasjedanju svjetske Skupštine sinode u listopadu prvi će put sudjelovati veći broj ne-biskupa. Oni također imaju pravo glasati na kraju Sinode o prijedlozima koji će biti predstavljeni Papi. Papa je slobodan razabrati i izjasniti se o prijedlozima – rezultat glasovanja ga ne obvezuje (thetablet.co.uk; katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.