Nadbiskup Uzinić nakon snimaka nasilja nad migrantima: ‘Molim oproštenje i od Boga i svih onih u kojima on zbog nas trpi’

“Kao što sam kao kao građanin Republike Hrvatske ožalošćen i postiđen ovima snimkama i onim što one pokazuju i u kakvo nas društvo pretvara to što pokazuju”, poručio je riječki nadbiskup

RTL-ova Potraga objavila je uznemirujuće snimke na kojima maskirane osobe, s takozvanim fantomkama udaraju izbjeglice te ih tako nasilno usmjeravaju preko rukavca rijeke Korane s teritorija Hrvatske na teritorij Bosne i Hercegovine. Na snimci se može čuti i kako jedan od maskiranih muškaraca nakon udarca migranta palicom viče za njim: “Go to Bosnia.”

Nadbiskup Riječke nadbiskupije Mate Uzinić na Facebook profilu komentirao je najprije objavu Studije o zastrašujućim zlostavljanjima u Crkvi u Francuskoj “Kao vjernik, kršćanin, katolik, svećenik i biskup duboko sam ožalošćen i postiđen ovom studijom…” a potom i ovaj slučaj nasilja nad migrantima.

“…kao što sam kao kao građanin Republike Hrvatske ožalošćen i postiđen ovima snimkama i onim što one pokazuju i u kakvo nas društvo pretvara to što pokazuju.

I u jednom i u drugom slučaju me je sram što sam čovjek jer i jedno i drugo, kao i mnogo drugoga što jedni drugim činimo, ali i onoga što ne činimo a trebali bismo, ljaga je na našem ljudskom licu.

I molim oproštenje i od Boga i svih onih u kojima on zbog nas trpi”, poručio je Uzinić.

RTL je prikazao materijale snimljenje u lipnju za vrijeme osmomjesečnog novinarskog istraživanja u kojem je njihova ekipa sudjelovala zajedno s kolegama iz istraživačke novinarske mreže Lighthouse Reports iz Nizozemske, švicarskog SRF Rundschaua, njemačkog ARD Studia Beč, ARD Monitora, francuskog Liberationa, nizozemskog Pointera, Novosti i der Spiegela. Istraživački novinari Klaas van Dijken i Lamia Šabić kamerom su zabilježili ovaj događaj nedaleko mjesta Šturlić na bosanskohercegovačkoj strani.

Osobe na snimci koje tuku migrante nemaju nikakvih oznaka na svojim odorama (fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom ovdje ili našu Fb stranicu klikom ovdje.