Nadbiskup Uzinić: Od homoseksualnih osoba molim oproštenje

Riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić uputio je 17. svibnja poruku u povodu Međunarodnog dana borbe protiv homofobije. Snažni i tako potrebni tekst kojeg je nadbiskup objavio na svom Facebook korisničkom profilu, prenosimo u cijelosti.

[MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV HOMOFOBIJE, 2021.]

Dragi prijatelji, 

potaknut komentarom na jednu od mojih nedavnih objava, uz današnji Međunarodni dan borbe protiv homofobije želim podsjetiti na poruku pobudnice Amoris laetitia, koja nam je ove godine ponovo predložena za razmišljanje i proučavanje, a koja nas u svezi s ovim pitanjem u br. 250 podsjeća da se “Crkva mora ugledati na Gospodina Isusa, koji ide u susret svakoj osobi, bez iznimke.“ 

U duhu Amoris laetitia, br. 250, dužni smo “svaku osobu, bez obzira na njezinu seksualnu orijentaciju, … poštivati u njezinu dostojanstvu i prihvaćati s poštovanjem, te … pomnjivo izbjegavati svaki znak diskriminacije, posebice bilo koji oblik agresije i nasilja”. Imamo također dužnost takvim osobama i njihovim obiteljima “zajamčiti obzirno pastoralno vodstvo tako da oni koji pokazuju homoseksualne sklonosti mogu dobiti pomoć koja im je potrebna kako bi u potpunosti razumjeli i ostvarili Božju volju u svom životu”.

Žao mi je što još uvijek ima katolika koji se s ovim ne slažu. I osobito što ima onih koji misle da služe Kristu i Crkvi diskriminacijom, agresijom i nasiljem, uvredama i pogrdnim komentarima na račun homoseksualnih osoba. 

Od homoseksualnih osoba molim oproštenje što se zbog ovoga mogu i dalje osjećati odbačeni i od Crkve, ali i što oni i obitelji kojima pripadaju još uvijek u Crkvi, koja kao “obitelj obitelji” treba biti obitelj za sve svoje članove, ne mogu dobiti ono obzirno pastoralno vodstvo koje im prema Amoris laetitia treba biti zajamčeno. 

Mate

(fratellanza.net)

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.