Nadbiskup Vukšić o genocidu u Srebrenici: Grobovi zauvijek opominju

Sarajevski nadbiskup Tomo Vukšić je 10. srpnja uputio posebnu poruku u povodu 29. obljetnice genocida počinjenog nad Bošnjacima Srebrenice, u kojoj je još jednom iskazao sućut obiteljima žrtava dodajući kako njihovi grobovi zauvijek opominju i pozivaju na mir.

„U povodu obilježavanja 29. obljetnice genocida u Srebrenici izražavam najiskreniju sućut svima koji su ožalošćeni zbog gubitka članova svojih obitelji, prijatelja i poznanika. I ponizno molim dragoga Boga da sve pokojne nagradi vječnim životom“, poručio je nadbiskup Vukšić.

„Mora se čuvati mir

Dodao je kako zbog svih tragedija koje se trajno zbivaju diljem svijeta valja ponavljati da se nasilje nad ljudskim životom, koji je „Ne ubij!“

„Ne može se promijeniti ono što se dogodilo, ali se mora čuvati mir i spriječiti da se nasilje nikomu i nigdje više ne događa. I želim ponoviti: Grobovi žrtava veliki su propovjednici mira! I moralno obvezuju na izgradnju društvene sloge i da se svaki život poštuje i čuva“, poručio je nadbiskup Vukšić.

Što se dogodilo u Srebrenici?

Nakon okupacije srebreničke enklave koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih naroda u srpnju 1995. godine pripadnici vojske i policije bosanskih Srba ubili su više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u presudama izravnim počiniteljima, kao i političkim te vojnim vođama bosanskih Srba Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, to je okvalificirao kao zločin genocida.

Do sada su pronađena i pokopana tijela nešto manje od sedam tisuća žrtava, a za ostacima preostalih još se uvijek traga. Središnja komemoracija, kao i pokop ostataka 14 žrtava, bit će održana sutra u memorijalnom kompleksu u Potočarima pokraj Srebrenice (kta; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.