Nagrada Herbert Haag za slobodu u Crkvi 2024. ide kanonskom pravniku Norbertu Lüdeckeu

Norbert Lüdecke bit će nagrađen za svoje napore da rasvijetli “apsolutističke pretpostavke katoličkog kanonskog prava”. Nagrada Herbert Haag 2024. također ide dvjema dugogodišnjim pioniricama feminističke teologije.

Nagrada Herbert Haag 2024. za slobodu u Crkvi ide bonskom kanonistu Norbertu Lüdeckeu (64). Objavila je to u utorak u Luzernu Zaklada Herbert Haag. Lüdecke je nagrađen za svoje napore kao teolog i novinar da “pruži informacije o apsolutističkim pretpostavkama katoličkog kanonskog prava”. Svoju predanost doživljava kao poziv na zrelost i izostanak iluzija.

Doris Strahm (70) i ​​Silvia Strahm Bernet (68) također su počašćene kao dugogodišnje pionirke feminističke teologije u Švicarskoj. Svečana dodjela nagrada održat će se 3. ožujka 2024. u Luzernu.

Lüdecke je habilitirao u Bonnu, Strasbourgu i Würzburgu. Nakon što je predavao na Sveučilištu u Frankfurtu na Majni iu Münsteru, od 1998. do 2022. bio je nositelj katedre za kanonsko pravo na Katoličkom teološkom fakultetu Sveučilišta u Bonnu. Objavio je brojne knjige i radove o osnovama i osnovnim problemima kanonskog prava, među kojima i: “Die Täuschung – Haben Katholiken die Kirche, die sie verdienen?” (“Obmana – Imaju li katolici Crkvu kakvu zaslužuju?”) iz 2021. godine.

Lüdecke: Sinodalni put je predstava

Prema Lüdeckeu, obmana je to što su crkveni pokušaji reforme kao što je trenutni Sinodalni put ili Zajednička sinoda biskupija u Saveznoj Republici Njemačkoj (1971.-1975.) zapravo “Partizipationsattrappen”. Ovaj izraz ukazuju na nedostatak autentične participacije i transparentnosti u procesima donošenja odluka. Katolici mogu steći dojam da im je dopušteno govoriti, ali im nije dopušteno da odlučuju.

Dodjela nagrade Herbert Haag Norbertu Lüdeckeu odaje počast njegovoj teologiji otkrivanja. Dobitnik nagrade iznio je u prvi plan središnji kamen spoticanja za nastojanja oko crkvenih reformi. Dalje stoji: “Poziva nas da bušimo još deblje daske i odreknemo se iluzija koje ionako stvaraju samo frustraciju.” Pravni sustav Katoličke crkve nije biblijski, već rimski i “nereformabilan”.

Zakladu za slobodu u Crkvi utemeljio je 1985. švicarski teolog Herbert Haag (1915.-2001.). Prema vlastitim izjavama, služi otvorenoj i ekumenski nastrojenoj katoličkoj vjeri. Među prethodnim dobitnicima su isusovac Klaus Mertes (69), teolozi Eugen Drewermann (83) i Leonardo Boff (84), pokojni francuski biskup Jacques Gaillot i bivši predsjednik vijeća Evangeličke crkve u Njemačkoj (EKD) Heinrich Bedford-Strohm (63). Za istraživanje antirodnog pokreta u Crkvi 2017. je nagradu ove Zaklade dobila redovnica dr. sc. Jadranka Rebeka Anić iz Hrvatske (kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.