Nakon objave njegovog intimnog videa, brazilski biskup da Silva odstupio sa službe

Papa Franjo prihvatio je ostavku biskupa Toméa Ferreire da Silve iz biskupije Rio Preto. Nakon potvrde Apostolske nuncijature u Brasíliji, vijest je objavljena na web stranici Brazilske biskupske konferencije (Conferência Nacional dos Bispos do Brasil, CNBB). Tomé je dao ostavku nakon što se u javnosti pojavio njegov intimni video s razvratnim porukama.

Na njegovo mjesto imenovan je novi administrator biskupije Rio Preto nadbiskup metropolit u Ribeirão Preto mons. Moacir Silva. Sada smijenjeni Tomé Ferreira da Silva zahtjev za ostavkom predao je u subotu, ali je to postalo javno tek ove srijede 18. kolovoza, objavom prihvaćanja ostavke na stranicama Svete Stolice. “Apostolska nuncijatura obavještava da je Sveti Otac danas prihvatio zahtjev za ostavkom pastoralnog vodstva biskupije São José do Rio Preto, kojeg je predao NJ. E. Tomé Ferreira da Silva”, objavljeno je i na stranicama nuncijature u Brasiliji.

Biskupov intimni video u videopozivu s drugim mlađim muškarcem podijeljen je na društvenim mrežama prošlog petka, 13. kolovoza. Biskup je naknadno priznao da su slike njegove, ali je odbio komentirati sadržaj snimka koji traje minutu i 20 sekundi, s obrazloženjem da se prije davanja izjave mora posavjetovati sa svojim odvjetnikom. Na kraju je spomenuo odlazak u policiju kako bi istražio slučaj, piše brazilski portal diario.

Papa Ivan Pavao II. imenovao je 9. ožujka 2005. Toméa pomoćnim biskupom u São Paulu, a Papa Benedikt XVI. imenovao ga je 16. studenog 2012. biskupom u Rio Preto. Biskupija pokriva 26 općina u regiji, sa 70 župa (diariodaregiao.com.br; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.