Nakon objave studije o zlostavljanjima u Mainzu: kfd poziva na preimenovanje prostorija

Nekoliko prostorija u konferencijskom centru biskupije Mainz nose imena biskupa koji su inkriminirani tamošnjim istraživanjem zlostavljanja. Raditi u tim sobama je “neprihvatljiva drskost” za one koji su pogođeni zlostavljanjem, kaže kfd.

Zajednica katoličkih žena u Njemačkoj (Die Katholische Frauengemeinschaft Deutschlands, kfd) je na svojoj saveznoj skupštini u Mainzu zatražila od biskupije preimenovanje nekoliko prostorija u konferencijskom centru Erbacher Hof. One i dalje nose imena biskupa i kardinala koji su, prema studiji, dokazano prikrivali djela zlostavljanja i štitili počinitelje, objasnila je tijekom vikenda savezna predsjednica KFD-a Mechthild Heil.

Prema predsjednici Heil, studija o zlostavljanju u Mainzu pokazala je da su “kardinal Karl Lehmann, kardinal Hermann Volk i biskup Albert Stohr vrlo krivi. Stoga apeliramo na biskupiju Mainz da preimenuje konferencijske dvorane ‘Kardinal Volk-Saal’ i ‘Bischof Stohr-Raum’ te da ukloniti bistu kardinala Volka u dvorištu”.

Apel biskupu Kohlgrafu iz Mainza
U apelu sadašnjem biskupu Mainza, Peteru Kohlgrafu, dalje se kaže: “S obzirom na studiju o zlostavljanju, smatramo da više nije prihvatljivo da konferencijske prostorije nose ova imena. Rad u prostorijama s ovim imenima, posebno ženama (i muškarcima) pogođenima seksualnim i duhovničkim nasiljem, neprihvatljiva je drskost.”

Čineći to, kfd želi održati vlastito obećanje da će se zauzeti za one koji su pogođeni zlostavljanjem i otkrivati zlostavljanja, navodi se. Tu spada i pitanje kako se na odgovarajući način odnositi prema sjećanju na ranije poštovane i visoko cijenjene ličnosti.

U biskupiji Mainz 3. ožujka 2023. objavljena je studija o tome kako se nositi sa zlostavljanjem i seksualiziranim nasiljem, koju su samostalno izradili pravnici. Prema istrazi, za ozbiljne propuste moraju odgovarati bivši biskupi Mainza Albert Stohr (1935.-1961.), Hermann Volk (1962.-1982.) i Karl Lehmann (1983.-2016.). Čelnici biskupije najavili su daljnje korake u radu (kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.