Nakon putovanja u BiH i Hrvatsku, Marko Rupnik isključen iz Družbe Isusove

Unatoč strogim ograničenjima, isusovac Marko Rupnik, optužen za zlostavljanje, nedavno je – kako je prošlog tjedna izvijestila fratellanza – otputovao u BiH i Hrvatsku kako bi radio na umjetničkim projektima. Sada je Družba Isusova donijela jasnu odluku i isključila Rupnika.

Isusovački je red isključio isusovca Marka Rupnika, koji je u nekoliko slučajeva bio optužen za duhovničko i seksualno zlostavljanje. U priopćenju Družbe Isusove objavljenom u četvrtak 15. lipnja, koje je prenio Associated Press i drugi svjetski mediji, stoji da je Rupnik smijenjen dekretom “zbog tvrdoglavog odbijanja održavanja zavjeta poslušnosti”. U priopćenju isusovaca stoji da Rupnik ima 30 dana za žalbu na odluku.

Kako se navodi u priopćenju, Isusovci su od Rupnika zatražili komentar na navode drugih navodnih žrtava koje su se same prijavile nakon što se prošle godine saznalo za zlostavljanja. Međutim, on je to odbio. “Tako smo naložili pateru Marku Rupniku da promijeni zajednicu i prihvati novu misiju u kojoj smo mu kao isusovcu ponudili posljednju priliku da se pomiri sa svojom prošlošću i pošalje jasan signal brojnim žrtvama koje su svjedočile protiv njega da krene putem istine”, nastavlja se. S obzirom na Rupnikovo “ponovno odbijanje” da bude poslušan ovoj naredbi, isusovci nisu imali izbora nego isključiti Rupnika.

Godine 2022. isusovački je red zabranio Rupniku javno obnašanje svećeničke službe te javno istupanje. Također nije smio napustiti talijansku regiju Lazio. Sankcije su pooštrene u proljeće ove godine. Od tada Rupnik više nije smio javno djelovati kao umjetnik. Mediji su još u ožujku objavili da ne poštuje mjere. Rečeno je da je nastavio slaviti javne mise, također je viđen kako sa skupinama prevodi obilaske Lateranske bazilike. Nedavno je – navodi Družina – objavljeno da je Rupnik, unatoč zabrani, putovao u Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, gdje je radio na umjetničkim projektima.

Slučaj Rupnik dospio je u javnost u prosincu 2022. Nekoliko je žena posvjedočilo da ih je seksualno zlostavljao koristeći svoj autoritet duhovnika. Istrage reda, koje je vodila Kongregacija za nauk vjere, završile su zaključkom da je navodno nedolično ponašanje otišlo u zastaru. U drugom slučaju, Rupnik je ekskomuniciran dekretom Kongregacije za nauk vjere u svibnju 2020. nakon tri godine istrage i postupka. Jednu od žena koje je zaveo odriješio je u ispovijedi – i tako počinio jedan od najgorih zločina prema kanonskom pravu. Ekskomunikacija je ukinuta istog mjeseca jer je počinitelj priznao i pokajao se. Zbog toga je više puta izražena sumnja da je Papa osobno naredio brzo ukidanje kazne. Međutim, Franjo je naglasio da on nije bio uključen u tu odluku (katholisch.de; druzina.si; ika; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.